Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Lyckoboost #9 Mening

30 x LyckoboostPosted by LinneaM Mon, September 12, 2011 07:30:26
Att använda sina styrkor och sitt engagemang för syften som är större än dig själv ger en känsla av meningsfullhet. Detta kan ske genom engagemang i till exempel föreningsliv, dina eller andras barn, körsång, miljöarbete, fackliga uppdrag, ett politisk parti eller något helt annat. Vi blir lyckligare att att hjälpa varandra än av att bara ta hand om oss själva, så dagens lyckoboost är därför att välja något som du tycker är viktigt och meningsfullt och göra något för att bidra till det syftet.
De tre senaste dagarnas lyckoboostar har varit att göra saker som gett dig njutning, engagemang och meningsfullhet. Dessa tre saker är enligt Martin Seligman, som grundat positiv psykologi, de tre grundpelarna i ett lyckligt liv (jag har tidigare skrivit om detta här).

Balans mellan dessa tre är en utmärkt grundförutsättning för välbefinnande medan snedfördelning riskerar att skapa ohälsa, oavsett vilken av delarna som överdrivs. Att ligga på soffan och äta choklad är skoj för stunden men känns ganska tomt efter ett tag och att alltid hjälpa andra utan att någonsin köpa ett par fina skor eller få massage kan i värsta fall leda till utbrändhet, osv.

Det är bra att då och då stanna upp och reflektera kring om ditt liv har balans mellan njutning, engagemang och meningsfullhet eller om någon av delarna behöver "fyllas på".

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.