Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Lyckoboost #8 Engagemang

30 x LyckoboostPosted by LinneaM Sun, September 11, 2011 08:33:43

När du blir totalt uppslukad och engagerad i något ökar chansen för att du når ett tillstånd som kallas flow. Regelbundna flowupplevelser har visat sig inverka mycket positivt på välbefinnandet.

Dagens lyckoboost är att ägna dig åt en aktivitet som försätter dig i flow. Detta är helt individuellt så vilken aktivitet det är vet bara du. Kanske innebär det att göra något konstnärligt eller musikaliskt, att använda kroppen i någon utmanande aktivitet eller att skapa något.

Förutsättningen för en flowupplevelse är att det råder balans mellan graden av utmaning i det du gör och din förmåga att klara av det. Är det för lätt blir du uttråkad, är det för svårt blir du stressad. Men när det finns balans, så att du måste anstränga dig precis på gränsen av din förmåga och då klarar av uppgiften, då kan du nå flow. Det finns flera olika kriterier för flowupplevelser, bland annat känslan av att tiden upphör och ett så totalt fokus på uppgiften att du blir ett med den.

Som jag nämnde är regelbundna flowupplevelser väldigt bra för välbefinnandet men det är också ett otroligt effektivt sätt att öka sin produktivitet och motivation. Hur kan du skapa förutsättningar för flow på jobbet eller när du pluggar?

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Gunilla Mon, September 12, 2011 15:32:03

Faktiskt var gårdagens svampletning en flowupplevels. Lyckan i att leta kantareller i skogen och sen hitta några gulingar är total.