Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Lyckoboost #5 Grubbeltid

30 x LyckoboostPosted by LinneaM Thu, September 08, 2011 08:50:29

Brukar du lägga tid och energi på att grubbla och fundera på saker som hänt, inte hänt, skulle kunna hända eller inte hända? Då vet du att det är en utmärkt metod för att skapa frustration och negativitet som tar fokus från det du gör i nuet.

Hjärnans arbetsminne är begränsat, vi kan alltså bara hålla ett visst antal saker i huvudet samtidigt. Om en del av arbetsminnets kapacitet går åt till ett konstant grubblande över olika saker får vi mindre tankeutrymme kvar till att utföra vårt arbete och hålla ordning på vardagens bestyr. Den här typen av ofokuserat slentriangrubblande leder vanligtvis inte heller till några lösningar på problemen men har ändå en tendens att ständigt dyka upp i tankarna och störa vår uppmärksamhet. Dagens lyckoboost råder bot på det.

Varje gång som du kommer på dig själv med att grubbla över något, till exempel läget på börsen eller vad hon egentligen menade med det där smset skriv ner en påminnelse som ”börsen” eller ”Johanna” på ett papper eller i din mobiltelefon. Släpp sedan den tanken. På kvällen sätter du en timer på 30 min, tar fram din lista och grubblar allt vad du orkar på det som står på den tills timern ringer.

Detta har många fördelar. Det frigör tankarna under dagen och ger dig kontroll över när du vill tänka på vad. Det blir lättare att släppa grubblerierna under dagen eftersom du vet att du kommer ta hand om dem senare. Det skapar också perspektiv; bli inte förvånad om det som kändes som ett enormt orosmoln vid 10-rasten verkar helt ovidkommande när du tar fram listan på kvällen.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.