Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Lyckoboost #4 Din bästa framtid

30 x LyckoboostPosted by LinneaM Wed, September 07, 2011 08:15:25

Avsätt 20 minuter av din dag för att skriva om din bästa möjliga framtid. Vad är det bästa som kan hända dig på olika områden i livet? Hur skulle du känna dig när du vaknade på morgonen? Hur skulle dina dagar se ut, hur skulle du känna dig och hur skulle du tänka? I din bästa framtid, hur fungerar dina relationer? Hur ofta träffar du dina vänner? Vad gör ni? Hur ser dina dagar ut när du har ditt absoluta drömjobb? Vad är optimal balans mellan arbete och återhämtning för dig? Vad innebär det för dig att ha god hälsa och vara tillfreds med kroppen?

När man i en studie lät människor skriva i 20 minuter om sin bästa framtid under fyra dagar i rad ökade deras välbefinnande direkt efter att de skrivit och höll i sig i flera veckor efteråt!

PS, övningen ger bara effekt om du faktiskt GÖR den, alltså skriver. Det är som på gymmet, man får inga magrutor av att läsa om och tänka på situps ;o)


  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Linnea Fri, September 09, 2011 00:01:30

Vad kul att du gjort övningen! Den är verkligen kraftfull! :)

Posted by Gunilla Thu, September 08, 2011 21:10:46

Ja det är bara att hålla med om, för nu har jag gjort övningen för första gången och det känns jättebra. Redan nu! Hur bra ska det inte kännas dag fyra.

Gjorde faktiskt en sån här skrivövning för 10 år sen och när jag hittade det papper efter tre år hade allt redan uppfyllts. Med råge! Så nog är tanke och handling ett och samma. Focus gets result.

Posted by Linnea Wed, September 07, 2011 12:21:48

Det finns sådan forskning men det är skillnad på att kasta boll (kropp) och att öka sitt välbefinnande (tanke och känsla). I den här övningen är det förstås tankarna som skapar resultatet men eftersom tankar är väligt flyktiga i huvudet och blir konkreta på papper är övningen mycket kraftfullare när den utförs i handling istället för enbart i tanken.

Posted by Gunilla Wed, September 07, 2011 09:31:29

Nja, håller inte riktigt med. Vill minnas att det finns undersökningar som visar att de som tex mediterar och tänker sig att de ska träffa rätt med en boll förbättrar sina resultat nästan lika mycket som de som tränar aktivt på att träffa rätt med en boll. Men det är ju roligare att träna på riktigt förståss!