Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Frisk eller inte sjuk?

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Fri, May 20, 2011 12:15:48

Traditionell psykologi har ett stort fokus på att bota och lindra psykisk sjukdom och har som mål att ta bort alla symptom. Men är symptomfri samma sak som välbefinnande? Nej, förstås inte. Och mental sjukdom behöver inte heller vara samma sak som total brist på välbefinnande. Psykologen Corey Keyes har tagit fasta på detta och skapat The Complete Mental Health Continuum som mäter både symptom på psykisk sjukdom och symptom på psykisk hälsa, till exempel positiva känslor, goda relationer och personlig utveckling.

Enligt den här modellen är välbefinnande och psykisk sjukdom inte varandras motsatser utan mäts på två olika skalor. Föreställ dig ett kors där den horisontala axeln mäter symptom på mental ohälsa och den vertikala mäter symptom på mental hälsa eller välbefinnande. Då får du fyra rutor som representerar fyra olika tillstånd av mental o/hälsa.

Högst upp till vänster har vi vad Keyes kallar ofullständig mental sjukdom, alltså en hög andel symptom både på hälsa och ohälsa. En person som befinner sig här är diagnostiserad med en mental sjukdom men mår ändå relativt bra.

Nere till vänster finns kategorin fullständig mental sjukdom, alltså många symptom på ohälsa och få på hälsa. Här befinner sig personer som är mentalt sjuka och mår riktigt kasst. För att undvika den här rutan är det viktigt att ta sitt välbefinnande på allvar och träna upp din förmåga till optimism, hopp, positiva känslor mm. (Hela bloggen är full av tips!)

På högra sidan av mittlinjen finns två kategorier av mental hälsa. Under mittlinjen finns ofullständig mental hälsa vilket innebär att man är psykiskt frisk men inte har särskilt många symptom på välbefinnande. Här befinner sig alldeles för många människor. De har inga akuta problem men mår heller inte särskilt bra utan går bara runt i en gröt av att må okej. Det är också här den positiva psykologin tar vid genom att studera vad man kan göra för att gå från att må okej till att må fantastiskt.

Den övre högra rutan representerar fullständig mental hälsa med inga eller få symptom på mental sjukdom och massa härliga symptom på mental hälsa! Så länge du är psykiskt frisk har du goda möjligheter att med hjälp av verktyg från positiv psykologi spendera större delen av din tid i fullständig mental hälsa!

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Anne Thu, July 28, 2011 13:05:29

Hej! Mycket intressant läsning! Jag blir nyfiken på din utbildning. Hur har du upplevt den? Vad kan man söka för jobb med den i bagaget? Hur arbetar du, är du egen företagare?

Mvh, Anne