Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Känslor och minnen

HjärnanPosted by LinneaM Wed, May 04, 2011 19:49:09
Jag har skrivit här om att våra känslor påverkar hur vi ser på framtiden. När vi mår bra tenderar vi att se ljust på framtiden och när vi mår dåligt tror vi att den är mörk. Detta gäller även när vi tittar bakåt, på våra minnen.

Ditt sinnestillstånd påverkar nämligen vilken typ av minnen du enklast kommer åt. Hjärnan är lite bättre på att spara minnen som förknippas med något starkt emotionellt tex dina barns födelse, en bilolycka eller den där bra låten, och minnena är allra lättillgängligast när du befinner dig i samma känsloläge som när minnet skapades. Det är därför du plötsligt kommer ihåg allt taskigt din flickvän nånsin sagt när ni bråkar och kan komma ihåg minnen du trodde att du glömt när du träffar gamla vänner. Och det är därför det är så svårt att uppmärksamma sådant som är bra när man är sur. Vilket är lite ironiskt eftersom det är då man verkligen behöver det...

Läs mer om liknande funktioner i hjärnan här.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.