Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Självkontroll

BeteendePosted by LinneaM Mon, February 21, 2011 18:51:49
Vad är det som gör att vi ibland vill en sak men gör en annan? Att vilja träna oftare men ändå låta bli eller att inte lyckas sluta röka är två klassiska exempel. Forskning på området självkontroll visar att den kontroll vi kan utöva på vårt beteende fungerar ungefär likadant som en muskel. Det innebär att den blir utmattad av för intensivt användande och det kan vara en av orsakerna de brutna löftena om förändring.

När försökspersoner fått göra flera självkontrollskrävande uppgifter på rad har det visat sig att det blir svårare och svårare för dem att kontrollera sig vid andra, tredje och fjärde försöket. Det verkar alltså som att vi har en viss mängd självkontroll att röra oss med och att den behöver disponeras för att inte ta slut. Detta innebär att det kanske inte är den effektivaste strategin att sluta röka, börja träna och införa en daglig meditationsrutin samtidigt eftersom det kan leda till att självkontrollen "slits ut" och hela projektet går i stöpet.
Men det finns fördelar också. Det går nämligen att dra nytta av "muskel"-effekten för en muskel kan ju inte bara bli trött utan också tränas för att bli starkare. Det har visat sig att försökspersoner som under ett antal veckor fått öva upp sin självkontroll på något område, tex hushålla med sina pengar, även fått ökad självkontroll på andra områden som en bieffekt. De såg mindre på tv, studerade flitigare och åt nyttigare. Och det är ju glada nyheter.

Även om självkontrollen kan "ta slut" om den överanvänds går den också att öva upp och kan då till och med sprida sig till andra områden än det man övade på. Något att fundera på såhär i februari när nyårslöftena känns sådär lagom avlägsna...

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.