Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Välj dina mål

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Mon, January 10, 2011 15:31:40
Det pratas ofta om vikten av att sätta mål, särskilt så här i början på året. Men det är inte säkert att du får det du vill ha när du nått ditt mål. Forskning visar nämligen att olika typer av mål kan påverka ditt välbefinnande på olika sätt.

När ett gäng studenter vid University of Rochester tillfrågades av forskare om sina karriärmål delades de in i två grupper utifrån de olika målbilderna. Den ena gruppen hade så kallade yttre mål som att tjäna massor av pengar eller bli berömda. Den andra gruppen hade inre mål till exempel att hjälpa människor, växa eller lära.
Efter ett par år på arbetsmarknaden kontaktade forskarna de studenter som ansåg att de uppnått sina mål och frågade dem om deras välbefinnande. Resultaten visade sig vara ganska oväntade. Gruppen som uppnått sina inre mål var nöjda och mådde bra men gruppen med yttre mål var det sämre ställt med. Trots att de både tjänade bra med pengar och blivit kända precis som de önskade upplevde de högre nivåer av oro, depression och andra negativa mentala tillstånd än den första gruppen. Det verkar alltså som att det är sundare att söka framgång genom mening än att söka mening genom framgång.

Ingrid Tollgerdt-Andersson är filosofie doktor i ekonomisk psykologi och författare till boken "Passion - nyckeln till framgång" (läs en intervju med henne här). I den finns intervjuer med framgångsrika människor från helt skilda områden som Ingrid TA gjort för att finna gemensamma nämnare mellan deras framgång. Som boktiteln avslöjar är passion en av de viktigaste pusselbitarna. Att göra något du brinner för och tycker är meningsfullt är en god förutsättning för både ekonomisk och hälsomässig frmgång jämfört med att sträva efter själva framgången. På samma sätt är lyckan svårfångad när du jagar den men kommer på köpet när du gör något du tycker om och ser en mening med.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.