Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Logiskt?

KognitionPosted by LinneaM Sun, November 28, 2010 01:17:10
Dan Ariely är professor i beteendeekonomi och har skrivit boken Predictably Irrational eller (O)logiskt som den heter i svensk översättning. I boken berättar han om sin forskning och beskriver mängder av experiment på kring beslutsfattande, köpbeteende, förväntningar mm. Ett exempel handlar om relativitet. Föreställ dig att du ska köpa en fin penna till kontoret. Den kostar 185 kr. Men när du står i affären och ska köpa pennan får du reda på att i en butik som ligger 15 minuters promenad därifrån kostar pennan bara 135 kr, alltså 50 kr billigare. Skulle du gå dit istället?

De flesta säger ja. Föreställ dig nu att du ska köpa en snygg kostym att ha på dig på kontoret. Den kostar 3500 kr. Men när du står i affären och ska köpa kostymen får du reda på att i en butik som ligger 15 minuters promenad därifrån kostar kostymen bara 3450 kr, alltså 50 kr billigare. Skulle du gå dit?

De flesta svarar den här gången nej. Men varför? I båda fallen handlar det om 15 minuters promenad och 50 kr rabatt. Den enda frågan borde vara om 50 kr i rabatt är värt den ansträngning promenaden innebär. Men så enkelt är det inte eftersom vi tänker relativt. I förhållande till 185 kr är ju 50 kr mycket mer än i förhållande till 3500 kr och det är det som är den avgörande faktorn, inte hur många kronor vi sparar.

Detta och andra former av ologiskt tänkande pratar Dan Gilbert om i sitt TED-talk "Exploring the frontiers of happiness".

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Linn Thu, December 02, 2010 15:03:51

Fast där hade jag svarat nej på båda. Bekvämlighet går absolut före pengar för mig... Hade inte tyckt det var värt 15 min promenad. Ändå har jag ganska dåligt med pengar...