Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Säg det med ett leende och med en glimt i ögonvrån

LyckaPosted by LinneaM Wed, November 10, 2010 10:42:32
"Vi skrattar inte för att vi är glada, vi är glada för att vi skrattar" påstod William James, amerikansk 1800-talspsykolog som bland annat skrivit det inom psykologin episka verket Principles of Psychology. Modern forskning visar att han hade rätt, iaf delvis. Den feedback hjärnan får från skrattets muskelsammandragningar i ansiktet gör att den utsöndrar måbra-hormoner och vi mår ännu bättre, vilket skapar en "rundgång" av lycka. Även om skrattet från början var falskt.
I en studie lät man en grupp med försökspersoner sätta en penna mellan tänderna för att försätta musklerna i smalj-läge. I den andra gruppen höll försökspersonerna pennan mellan överläppen och näsan genom att försätta musklerna i sur-läge. Därefter fick de se ett skojigt filmklipp och sedan fylla i ett formulär och bedöma hur de mådde. Personerna med smajlpennan upplevde mer positiva känslor trots att båda grupperna sett samma filmklipp. Alltså; fake it til you make it och hjärnan kommer jobba till din fördel.

Men om man är så fejk att man inte kan make it då, tex personer som använder botox för att slippa rynkor? Botox är ett nervgift som förlamar ansiktsmuskulaturen så att den inte kan ge upphov till rynkor men därmed inte heller används vid andra funktioner, tex glada och sura miner. Självklart har man forskat på detta också. Det visade sig att människor med botox upplever mindre positiva känslor än andra. Hjärnan får helt enkelt inte den feedback som behövs för att rundgången ska fungera.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.