Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Anpassning till livets bergodalbana

LyckaPosted by LinneaM Wed, October 13, 2010 01:45:37

Människan har en fantastisk förmåga till anpassning, både fysiskt och psykiskt. Vi kan beroende på omständigheterna gå upp och ner i vikt, höja och sänka pulsen, bli rädda eller glada osv.

Vår anpassningsförmåga skapar en flexibilitet som möjliggör att vi kan befinna oss i olika ytterligheter för att sedan återgå till ett mer neutralt läge. Detta gäller även vårt mentala välbefinnande. Studier har visat att både en person som vunnit på lotto och en person som blivit förlamad ett år senare har samma lyckonivåer som innan. Människor kan återhämta sig från euforisk lycka såväl som djup sorg och det fyller en viktig funktion. Om känslor inte mattades av efterhand skulle vi bli emotionellt överbelastade av att känna allting samtidigt.

Känner man till att starka känslor avtar med tiden och vet varför blir det lättare att skapa realistiska förväntningar på sina emotionella upplevelser. Lycka är inte samma sak som eufori utan kan också komma till uttryck i en lugn känsla av välbefinnande. En person som bara kan uppskatta de emotionella toppar som tillfälliga positiva händelser kan ge kommer bli besviken. Någon som istället förväntar sig och kan uppskatta både de emotionella topparna de lugnare perioderna emellan topparna är mer tillfredsställd med sitt liv.

Eftersom den här anpassningen verkar åt båda hållen fyller den en viktig funktion främst genom att den ger människor motståndskraft för återhämtning från negativa upplevelser. Det är hoppfullt och betryggande att veta att det går att ta sig över från de hinder och upp ur de fallgropar som livet ibland bjuder på. När du vet det kan du våga ta risker och gå utanför bekvämlighetszonen.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.