Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Missanpassningshypotesen

EvolutionspsykologiPosted by LinneaM Fri, September 24, 2010 13:19:00
Inom evolutionspsykologin finns något som kallas "The mismatch hypothesis", eller missanpassningshypotesen. Den förklarar hur många hälsoproblem uppstår på grund av skillnaderna mellan EEA och dagens moderna livvstil.

Ett exempel är fobier. Det är mycket vanligare att människor har fobier för sådant som var farligt under EEA (tex spindlar, mörker, höjder) än för sådant som är farligt nu (tex bilar och eluttag).

Ett annat tydligt exempel är ätande. Vår kropp är inställd på att reagera utifrån de förhållanden som fanns på savannen där särskilt mat med högt fett- och kaloriinnehåll vara lyx. När bären var mogna och man dödat ett djur då gällde det att äta upp sig ordentligt eftersom man inte visste när eller ens om man skulle få chansen att äta något liknande igen. Att dö av svält inom några veckor var ett helt realistiskt hot så de som hade lättast för att lagra energi på kroppen i form av fett överlevde och spred sina gener.

Kroppens ämnesomsättning och psykologi säger åt oss att
1. Äta när det finns mat
2. Jaga/leta mat när det behövs
3. Vila när vi är mätta.

Superfiffigt på stenåldern, lite mindre anpassat för ett samhälle där mat finns lätt tillgängligt jämt och ingen nånsin går hungrig...


  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.