Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Snygg snyggare snyggast

EvolutionspsykologiPosted by LinneaM Fri, September 24, 2010 12:48:53
Enligt evolutionspsykologisk forskning letar män och kvinnor delvis efter olika saker hos en potentiell partner. För att göra en lång historia kort går det att sammanfatta såhär: män attraheras av utseende (kurvor, symmetri och sundhetstecken som rosiga kinder och ren hy är tecken på fertilitet) och kvinnor attraheras av status och dominans (eftersom andra i flocken/samhället helst avstår från att provocera alfahannen och hans familj).

Under EEA var utbudet på partners väldigt begränsat medan vi idag har hela världens människor bara en flygtur bort. Studier har visat att vi är starkt påverkade av en "gräset är grönare på andra sidan"-mentalitet som gör att vi uppskattar vår partner i förhållande till andra individers utseende och status.

I en studie lät man män i heterosexuella parförhållanden titta på antingen vackra kvinnor eller konst. Männen som tittat på snygga tjejer bedömde sin partner som mindre attraktiv och uttryckte dessutom mindre kärlek till henne än männen som tittat på konst! Samma sak hände när kvinnor fick titta på socialt dominanta män eller konst!

Så vad får detta för konsekvenser? Har Sara i parallelklassen och Johan på dejtingsajten en chans mot en photoshoppad och tokstylad Jessica Alba och en supertuff Brad Pitt i Fight Club? Vad gör detta med våra referensramar och med våra förväntningar på oss själva och på en potentiell partner?

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.