Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Logik och Wason selection task

EvolutionspsykologiPosted by LinneaM Fri, September 03, 2010 19:35:38
De amerikanska pionjärerna inom evolutionspsykologi Leda Cosmides och John Tooby har forskat på styrkor och svagheter i det logiska tänkandet hos människor.
Låt mig visa vad de kommit fram till med hjälp av två uppgifter som kräver logiskt tänkande; Wason selection task.

Exempel 1
Du har blivit anställd på ett kontor och har till uppgift att kontrollera att ett antal mappar blivit korrekt uppmärkta enligt följande regel: Om ett dokument har klassifikationen D måste den märkas med koden 3. Du har fått veta att det blivit fel i kodningen och du måste hitta felen. Varje mapp har sin bokstav på ena sidan och siffran på andra. Nedan finns fyra dokument, vilket/vilka dokument måste du vända på för att kolla efter fel?
D________________F_______________3_________________7

Exempel 2
Du har blivit anställd som dörrvakt och ska se till att följande regel följs: Om en person dricker öl måste vederbörande vara över 20 år. Korten nedan har information om fyra personer i baren med ålder på ena sidan och vad de dricker på andra. Vilket/vilka kort måste du vända på för att kunna vara säker på att ingen bryter mot regeln?
ÖL_______________COLA______________25 ÅR_______________16 ÅR

Dörrvaktsexemplet var mycket lättare, eller hur? Det intressanta är att båda exemplen har exakt samma logiska struktur. Trots det klarar ungefär 25% av collegestudenter att lösa det första exemplet och ca 75% det andra. Hur kan detta komma sig?

Efter att ha utsatt mängder av människor för olika varianter av Wason selection task har Cosmides och Tooby kommit fram till att den mänskliga hjärnan har vad man skulle kunna kalla för en fuskradar. Vi är nämligen oerhört mycket bättre på att avslöja fusk, som i exempel 2, än på att avslöja misstag i generella logiska regler, som i exempel 1. Vilket förstås är en fördel ur evolutionshänseende.


  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by högskolan skövde Thu, September 30, 2010 00:28:24

grattis om du är så här enkelt konstruerad men jag tror du drar alldeles för ensdiga paralleller och bör därför fundera över om du verkligen ska predika teorier?? JAg håller med tidigare, Stefabs kommentar.

God kväll

Posted by Stefab Mon, September 06, 2010 20:32:31

Istället för teorin om en "cheater alert", är det inte en mer närliggande slutsats att det är lättare att förstå en konkret uppgift än en mer abstrakt? Sofie hade ju t.ex. feltolkat själva uppgiften. Förmodligen hade resultatet blivit samma även om man t.ex. haft två djurslag med olika födoämnen, som om man haft sprit/minderåriga. Inte för att vi tycker djuren fuskar, utan för att vi förstår problemet lättare.

Posted by Stefab Mon, September 06, 2010 20:32:29

Istället för teorin om en "cheater alert", är det inte en mer närliggande slutsats att det är lättare att förstå en konkret uppgift än en mer abstrakt? Sofie hade ju t.ex. feltolkat själva uppgiften. Förmodligen hade resultatet blivit samma även om man t.ex. haft två djurslag med olika födoämnen, som om man haft sprit/minderåriga. Inte för att vi tycker djuren fuskar, utan för att vi förstår problemet lättare.

Posted by LinneaM Sun, September 05, 2010 21:14:47

Sofie, klassifikationen är alltid rätt, "du har fått veta att det blivit fel i kodningen" alltså är det koden=siffran som kanske inte stämmer. Dom har gett mig de andra mapparna också pga att det är mitt jobb att finna de felkodade mapparna bland alla mappar.

Posted by Sofie Sun, September 05, 2010 05:26:23

Njaaeee, jag tycker inte alls de två uppgifterna har samma struktur. I Exempel 1 står det ju att något gått snett med klassifikationerna, jag läser det som att det gäller samtliga. Alltså kan de ju råka stå "D" på baksidan av "7", eller "3" på baksidan av "F". Då måste man ju kolla alla. Om problemet enbart gällde "D" varför skulle då dom ge dig en massa andra mappar att kontrollera också? Ineffektiv arbetsgivare! Säg upp dig!