Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Tacksamhet

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Thu, May 20, 2010 19:13:28

Att uttrycka tacksamhet är en effektiv metod för att öka ditt välbefinnande. Lyckoforskning visar att tacksamma människor är mer energiska, oftare upplever positiva känslor, är mer hjälpsamma, förlåtande och empatiska och relativt sett lyckligare än andra. Som om inte det vore nog kommer här ytterligare 8 skäl till att uttrycka tacksamhet.

Genom att vara tacksam för och njuta av det som är bra i ditt liv kan du maximera nöjet, njutningen och meningsfullheten.

När du uppmärksammar det som är bra i ditt liv, hur du åstadkommit det och hur andra människor hjälpt dig kan det öka ditt självförtroende.

Tacksamhet kan vara användbart när du ska ta dig igenom svåra saker. Även om det känns utmanande att lista saker du är tacksam för när livet bara känns jobbigt kan det vara det viktigaste du gör eftersom det ger dig perspektiv och kan hjälpa dig att gå vidare.

Tacksamhet gör dig snäll. En studie visade att människor som uttrycker tacksamhet och är medvetna om andras hjälpsamhet är mer benägna att själva vara hjälpsamma.Tacksamhet ger näring åt relationer och påminner dig om hur värdefullt det är att ha vänner och en familj. Tacksamhet gör dig också positiv och positiva människor är mer uppskattade av andra och har lättare för att få nya vänner.

När du är tacksam fokuserar du mer på att uppskatta vad du har och mindre på vad andra har. Tacksamhet motverkar alltså avundsjuka.

Tacksamhet förebygger negativa känslor; det är omöjligt att känna ilska eller bitterhet när du är tacksam.

När du uttrycker din tacksamhet över nya saker i ditt liv som du uppskattar dröjer det längre innan du tar du dem för givna vilket motverkar hedonisk tillvänjning.

Så passa på att skriva tre saker du är tacksam för i kommentarfältet och sprid din tacksamhet!

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by ... Wed, October 20, 2010 20:53:13

Jag är tacksam för min familj, min hälsa och över att jag är en mentalt stark människa.

Posted by Rolf B Sat, May 22, 2010 00:08:48

Går man in genom en dörr och håller upp den för någon som kommer efter, får man ett tack, ett leende och två glada människor. Känslan finns faktiskt kvar rätt länge. Släpper man dörren bara, visar man någon sin nonchalans och ingen blir gladare av det.

När jag cyklar går det undan, men när jag korsar en bilväg saktar jag in och tar ögonkontakt. Väldigt ofta får jag då en vänlig gest att köra före. I det sociala livet rycker man inte presenten ur någons hand och bara går, så jag är noga med att vinka ett tydligt tack. Det blir två leenden, två glada människor och en början till lite bättre trafik.

Om jag ser att bilen borde köra före för att utnyttja en trafiklucka visar jag numera själv varsågod-gesten. Kan de så kan jag. Glädjen blir faktiskt ännu större då. Känslan av samarbete och att gemensamt hitta bästa lösningen kan man suga på länge. Jag har börjat samla på syner av häpen och tacksam bilist.

När man försöker göra likadant med fotgängare, åtminstone de som väljer övergångsställen eller ser sig för innan de far ut på cykelbanan, blir det sällan lika bra. Många gående verkar inte ha någon framförhållning, tankarna är någon annan stans, och när de till sist upptäcker mig stelnar de till och ser inte att jag bromsat in och ger dem varsågod-gesten. Det kräver balans att vänta ut en del av dem, så ibland tröttnar jag och cyklar före. Men någon gång går samarbetet å andra sidan så galant som om vi gått på danskurs tillsammans i en hel termin. Då är det bara att tacka, ta emot och njuta.

(PS: Jag hoppas du inte tog mitt tidigare inlägg om hur jobbigt det är att vara snäll mot okända på alltför stort allvar.)

Posted by Anoi Thu, May 20, 2010 20:44:44

Jag är tacksam över fåglarna, grönskan och människorna jag har i mitt liv! :-)