Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Om jag hade pengar...

LyckaPosted by LinneaM Wed, September 09, 2009 22:58:35

Hur är det egentligen med det omtalade sambandet mellan lycka och pengar? Det finns en hel del forskning och studier om detta och det är en högst relevant fråga, inte minst här i västvärlden där reklambudord och shoppingtempel ständigt försöker frälsa oss från ondo med nya krediterbjudanden. Det är lätt att tro att lycka ingår i priset, oavsett vilken vara vi har framför oss. Ofta blir vi lurade av vår egen upplevelse, man FÅR ju en lyckokick av att köpa en ny mobiltelefon eller den perfekta höstjackan. Men det är en kortvarig lycka.

Det dröjer inte länge innan du börjar snegla på nyare telefonmodeller och tuffare jackor, för att därefter sukta efter en ännu bättre telefon osv. Den här onda cirkeln kallas för "hedonistisk tillvänjning". Det innebär att ju fler och häftigare saker du köper, desto större blir dina krav på nästa pryl. Men du blir inte lyckligare av det, bara fattigare. Den enda effekten blir att du, precis som vilken missbrukare som helst, måste öka dosen bara för att hålla dig kvar på din befintliga lyckonivå. Utan den hedonistiska grottekvarnen skulle ju den med tuffast prylar var lyckligast, men som du förhoppningsvis märkt är det inte så det fungerar trots att reklambranchen gärna vill få oss att tro det (en nöjd människa är ju inte en god konsument).

Har du tänkt på hur snabbt du vänjer dig vid dina prylar? Att de nya jeansen bara kändes nya i några dagar, och att digitalkameran blev gammal rätt fort? Lyckligtvis finns det saker i livet som vi inte tröttnar på, till exempel relationer. Bra kompisar byter man ju inte ut i första taget. Så nästa gång du känner dig sugen på att köpa ännu en pryl kanske du skulle prova att ringa en vän och föreslå en skogspromenad istället?

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Gunilla Tue, May 17, 2011 17:07:50

En ärligt menad kram är värd mer än pengar!