Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Respektera belöningssystemet!

BeteendePosted by LinneaM Tue, March 23, 2010 10:44:08
I en välkänd studie kopplades el till njutningscentret i hjärnan på möss och lät dem själva styra stimulansen av området genom att trycka på en spak. Det visade sig att mössen blev totalt förslavade av hjärnans belöningssystem och oavbrutet tryckte på spaken hundratals gånger i timmen.

Även bland möss som knappt fått äta på tio dagar föredrog över 80% spaken framför mat och vatten, till och med möjligheten att para sig ignorerades till förmån för elstimulansen av hjärnan. Det slutade med att mössen ignorerade alla sina övriga behov och tryckte på spaken tills de kollapsade av utmattning.

Det går förstås inte att direktöversätta det här beteendet till människor men liknande beteendemönster finns hos exempelvis narkomaner, eller egentligen alla sorters beroendeproblem. Blir man tillräckligt beroende av sina kickar ignoreras alla andra behov.

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Gamer Tue, April 20, 2010 23:07:38

http://www.youtube.com/watch?v=Oo93KYxzHZU