Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Theory of mind

SocialpsykologiPosted by LinneaM Mon, March 22, 2010 20:05:42
Att inse att andra människor, precis som jag, har ett inre liv med tankar och åsikter kallas för theory of mind. Det är det som gör det möjligt att förstå, förutsäga och försöka påverka deras beteende. Även bebisar har förståelse för detta och alla som träffat en ettåring vet hur de kan manipulera sin omgivning med allt mellan charm och förtvivlan. Vid två års ålder har de flesta barn blivit experter på detta. Men även om små barn är medvetna om att andra människor har ett "mind" kan de inte skilja detta från sitt eget förrän i fyraårsåldern. Först då börjar de förstå att andra människor kan ha fel, tycka annorlunda eller agera utifrån felaktig information. Gossen i klippet nedan har dock inte lärt sig det...
Detta har inget att göra med intelligens. Personer med Dawn's syndrom, som har nedsatt intellektuell förmåga, kan med lätthet klara ett sånt här så kallat false belief test. Det kan däremot inte personer med autism, som ofta är mycket intelligenta men har nedsatta sociala förmågor.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.