Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Tre tack

LyckaPosted by LinneaM Mon, September 07, 2009 23:37:50
En övning som visat sig inverka stort på människors upplevelse av lycka är en enkel tacksamhetsövning. Den kallas på engelska "Three blessings exercise" och precis som namnet antyder handlar det om att finna tre saker att vara tacksam för.

Varje kväll ska du tänka igenom din dag/ditt liv och välja tre saker som du är tacksam för och skriva ner dem. Har du en bok och en penna vid sängen blir det en skön kvällsrutin att skriva ner dina tack när du går och lägger dig. Fundera lite på din dag (kanske medan du borstar tänderna?) för att därefter skriva och somna leende. En variant är att välja en "lyckovän" att sms:a dina tack till, och få tre tillbaka. Det är härligt att få tacksamhet rakt in i mobilen varje kväll. Du ska också fundera på vad du gjorde för att det du är tacksam för kunde ske (tex även om du inte skapat solnedgången så var det ditt val att njuta av den).

När effekterna av den här övningen undersöktes i en studie visade det sig att deltagarna var lyckligare och mindre deprimerade i sex månader efter att de gjort övningen varje kväll under en vecka. Effekten av en veckas tacksamhet sitter alltså i under ett helt halvår.

Eftersom effekten är så stor och ansträngningen så liten är det verkligen värt att öva sig i att vara tacksam små saker som hur vacker skogen är, att personen på bussen log mot dig eller en komplimang. Det är också bra att emellanåt uppskatta så "självklara" saker som att man kan se, har vänner eller någonstans att bo. Att lägga märke till det positiva som finns och sker varje dag kan vända på upplevelsen av hela den dagen. Och i förlängningen upplevelsen av hela livet.  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Stefan Tue, October 13, 2009 16:21:52

En utmärkt övning - jag gör något liknande varje kväll. För att hitta dagens höjdpunkter av tacksamhet m.m. kan man med fördel gå igenom den mentalt först inför sänggåendet, gärna baklänges där man sitter. Hur hamnade man där, till att börja med?

Fin bild!