Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Jag är bäst!

SocialpsykologiPosted by LinneaM Sun, March 14, 2010 15:51:56

De flesta människor har en tendens att se på sig själva i mer positiva termer än vad som egentligen vore realistiskt, och framför allt mer positivt än på andra. De få gånger du kommer för sent vet du ju att det berodde på yttre omständigheter som du inte kunde styra över. När någon annan kommer för sent är det respektlöst och ett tecken på lathet och inkompetens. Eller?

Mängder av psykologiska studier visar att de allra flesta har överdrivet positiva bilder av sig själva i nästan alla avseenden. I en undersökning angav 90% av de tillfrågade att de kör bil bättre än genomsnittet trots att de blev tillfrågade när de just hamnat på sjukhus på grund av en bilolycka! I en annan studie bedömde 800000 högutbildade personer sina förmågor och inte en enda placerade sig själv under genomsnittet. Däremot ansåg hela 25% att de hörde till den mest högpresterande procenten.

Detta kallas för "better than average"-effekten och den fyller en funktion genom att hjälpa till att upprätthålla en positiv självbild (och ger dessutom en förklaring till Idol-uttagningarna).

De som har en mest realistisk bild av sig själva är sorgligt nog deprimerade människor och det är ju verkligen inget att rekommendera, om du vill justera din självbild kan du istället fråga en ärlig vän.


  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Stefan, URDJUR Fri, March 19, 2010 15:49:26

Det var skarpsinningt av dig Linnea, kanske t.o.m. ett inlägg som hör till den mest skarpsinniga procenten av alla blogginlägg på Internet? ;)

En motteori är att deprimerade människor inte har en särskilt realistisk självbild, utan att deras självbild är självuppfyllande. Som Henry Ford sa, oavsett om du tror att du kan eller inte kan så har du rätt!

I så fall ska vi vara glada att Idolsökande och bilister ändå tror så gott om sig själva - utan förhoppningar att alltid ligga lite över den egna aktuella prestationsgränsen skulle de vara ännu sämre och inte utvecklas. Värre är det då med hur vi projicerar allt vårt dolda självförakt på andra - hänsynslösa idioter som kommer sent o.s.v. Det är också en slags hybris: "Världen kretsar kring mig, så när något dåligt händer måste det vara ett personligt angrepp av omvärlden på just mig."

Posted by Tina Wed, March 17, 2010 10:09:59

Hej! Har följt din blogg ett tag nu och kommer till hösten att börja läsa till just psykologisk coach i skövde! Vore kul att tala med någon som läser programmet. Maila mig gärna tina_a1@hotmail.com för vidare kontakt!

/Tina

Posted by Bellz Mon, March 15, 2010 22:11:18

Sv: Jag håller med dig, Rachelle passar så bra som Victoria! Bryce ser ine så läskig ut, iaf inte på vad vi har kunnat se såhär långt. Hoppas hon ser läskigare ut i filmen! Ha en bra kväll, Bellz :) http://mytwilight.bloggagratis.se