Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Se och lär!

SocialpsykologiPosted by LinneaM Sun, March 14, 2010 15:01:54
Både hos människor och i djurvärlden styrs inlärning och beteende av så kallad imitation. Djur lär sig exempelvis vad som går att äta och vem som är fiende genom att härmas. Hos människor är det framför allt barn och ungdomar som i stor utsträckning imiterar människor i sin omgivning. Redan nyfödda barn imiterar ansiktsuttryck och i takt med barnets utveckling fortätter härmande av både beteende och handlingar.
Imitationseffekten påverkas av flera olika faktorer; alla människor imiterar ju inte alla beteenden. Först och främst måste det imiterade beteendet var fysiskt genomförbart, det är till exempel inte helt enkelt att imitera Annika Sörenstams golfspel. Utöver detta tenderar vi att bara imitera personer vi beundrar; det behöver finnas en förebild som är attraktiv, har hög status och påminner åtminstone lite grann om oss själva. Trots att det finns starka bevis för att människor imiterar personer vi finner beundransvärda är vi ofta omedvetna om det (man vill ju gärna se sig själv som lite mer självständig än så). Helst vill man ju inte erkänna att man valt sitt schampo för att det var en desperat hemmafru i reklamfilmen och eftersom imitationen sannolikt är omedveten skulle det inte gå ens om man ville. Imitationsbeteendet är med andra ord guld värt för reklambranschen.

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Robban Mon, January 31, 2011 01:31:50

Jag har ett imitationsproblem. Vad är det för problem om jag tenderar att härma andra människor i många avseenden som ex beteende, rörelser, sätt att tala? Finns det forskning om det här?