Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Åskådarapati

SocialpsykologiPosted by LinneaM Wed, March 10, 2010 15:18:22
Inom socialpsykologin finns ett fenomen som kallas åskådarapati. Det är det som inträffar när man hör att grannarna ovanför bråkar högljutt och våldsamt men tänker att nån som bor närmare säkert knackar på eller ringer polisen om det blir riktigt otäckt. Problemet är att alla tänker så och ingen gör något. Det underliga är att ju fler vittnen det finns desto mindre är chansen att någon känner ansvar att ingripa och det finns många otäcka exempel på hur människor bara stått i sitt fönster och tittat på när någon blivit misshandlad utanför.År av forskning på området har lett till fyra teorier om varför detta inträffar.
1. Man tror att någon annan redan ordnat hjälp.
2. Människor är rädda för att göra bort sig. Det är helt enkelt pinsamt att riskera att agera "fel" i en situation där man inte är säker på vad som pågår.
3. Det är lättare att ignorera rop på hjälp så länge man är anonym.
4. Riskanalys. Det är mer troligt att du hjälper en dam som ramlat när du är på väg till en tråkig föreläsning än att du hjälper en kille som blir misshandlad av en gangster när du är sen till en dejt med en heting.

Det bästa du kan göra om du hamnar i knipa där det finns vittnen är att be en specifik person om hjälp, oavsett vem. Då etablerar du kontakt och vittnet förstår att hjälp inte alls är på väg. Och våga ingripa! Ett onödigt telefonsamtal till polisen betyder ingenting. Ett onödigt mord betyder tragedi.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Linnea Fri, March 12, 2010 13:06:24

Hej Stefan! En punkt som inte kom med på listan är att man underskattar sin egen förmåga att hjälpa till. Man ger sig inte in i ett slagsmål om man inte är rätt säker på att man klarar att göra nytta ist för att få spö... Men överlag handlar det precis som du skriver om att rädlsan tar över.

Jag använder webhotellet one.com, jag betalar för tjänsten för att kunna ha den adress jag vill ha, samt tillgång till hjälp vid behov. Betalar du eller finns det gratistjänster som tillhandahåller så bra adresser?

Posted by URDJUR, Stefan Fri, March 12, 2010 09:43:30

Btw, vilket bloggverktyg/webhotell använder du? Jag letade runt en del inför urdjur.se (ligger hos Binero) och fastnade för wordpress med temat thematic som jag sen moddat en del.

Posted by URDJUR, Stefan Fri, March 12, 2010 09:41:06

Fint inlägg! Jag tror alla fyra punkterna handlar om att rädslan överväger medkänslan. Även om möjligheten finns att någon annan redan tagit sitt ansvar, varför skulle man själv låta bli om det inte var för att man var rädd eller inte brydde sig? "Riskanalyser" av den där typen bygger ju också på att min chans till lycka (hetingen) är viktigare än medmänniskans säkra olycka (misshandeln). Fast det låter mindre tarvligt när man kallar det riskanalys.