Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Hur var det nu igen..?

HjärnanPosted by LinneaM Mon, March 01, 2010 01:52:36
Det har gjorts mängder med studier på hur minne och inlärning fungerar och dessa har många gånger lett till fascinerande slutsatser. En häftig aspekt av minnet är den som kallas context-dependent memory. Det innebär att om du lär dig något eller skapar ett minne i en miljö med en viss doft, utsikt eller bakgrundsmusik kommer du ha mycket lättare för att komma ihåg det igen i samma miljö. Det är den minnesfunktionen som gör att det fungerar att gå och sätta sig i soffan igen för att komma på varför man gick in i köket, trots att man inte hade en aning när man nyss gick genom köksdörren. Det är också det som gör att man kan kastas tillbaka till högstadiet av en doft eller få pirr i magen av en låt.

Detta fungerar inte bara med yttre tillstånd utan även med inre. Det är ett vanligt problem för alkoholister att de i påverkat tillstånd lägger saker på "ett bra ställe" för att inte slarva bort dem men inte kan minnas var i nyktert tillstånd. Vid nästa fylla däremot kommer minnet tillbaka. Detta har inspirerat vissa forskningsstudier.
I en lite udda studie testades inlärning inför ett prov med och utan fylla. Det visade sig att det viktigaste för provresultatet var att testpersonerna hade samma alkoholhalt vid inlärning som vid provtillfället. Givetvis gav det bäst resultat att vara nykter vid båda tillfällena men allra sämst gick det anmärkningsvärt nog för dem som var fulla vid inlärningen men nyktra på provet, tom sämre än för dem som var alkoholpåverkade vid båda tillfällena!!

Detta gäller såklart även annat än alkohol, känslor går lika bra. Det är därför man plötsligt kan komma ihåg gamla oförrätter när man blir arg eller börja tänka på sin lågstadielärare första dagen på högskolan.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.