Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Stroop!

HjärnanPosted by LinneaM Sun, February 28, 2010 15:52:13

En viktig uppgift för kognitionspsykologer är att ta reda på hur hjärnan arbetar och löser problem. Testet ovan kallas Stroop-testet och är ett sätt att undersöka det. Testet skapades under 1930-talet av en läkarstudent vid namn J.R. Stroop, och går ut på att på tid högt säga med vilken färg varje ord är skrivet. Prova!!

Det låter ju som en simpel uppgift men eftersom orden är färger och dessa inte matchar den visuella färgen tar uppgiften längre tid än när ord och färg matchar. Det beror på att en läskunnig hjärna automatiskt läser allt den ser, även när det som i det här fallet inte är relevant för uppgiften utan till och med försvårar!

  • Comments(6)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Rolf B Thu, March 11, 2010 20:40:58

Vad visar experimentet? Att det lästa ordet gärna läcker över till det talade ordet, dvs att våra språkcentra litegrann kör sitt eget race? Eller är det så att orden faktiskt också påverkar våra upplevelser från andra modaliteter? Vad händer om vi ser ett av de felfärgade orden och sedan snabbt ska peka ut rätt färg på en färgkarta? Kan det också bli fel?

Posted by Rolf B Thu, March 04, 2010 21:34:41

Jag kisade i alla fall inte, åtminstone inte så att nån såg det. Men jag förundras över att det skrivna ordet tar överhanden över verkligheten och den egenskap som vi anstränger oss för att se. Att läsa orden högt som det står är ju ingen konst trots att de har fel färg, inte ens om man kisar.

Posted by Linnea Tue, March 02, 2010 22:36:00

Kul med trogna läsare! Självklart prenumererar jag på er blogg!

Men Stefan, att fuska på kognitiva tester på det där sättet, det trodde jag faktiskt inte om dig!? ;o)

Posted by Stefan Tue, March 02, 2010 11:21:05

Jag "fuskade" och kisade med ögonen. Då gick det lätt! P.S. jag är nu en av dina trogna prenumeranter! Snälla prenumerera på Sofies och min blogg också, så blir vi glada. D.S. (adressen är urdjur.se baras'attduvet).

Posted by Linnea Tue, March 02, 2010 00:40:09

Mycket begåvat!! :o)

Posted by Gitte Mon, March 01, 2010 15:51:42

Med risk för att vara lite stroooppig så kunde jag läsa rätt!