Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Hamburgermodellen

LyckaPosted by LinneaM Sun, September 06, 2009 20:01:52

Det finns flera modeller för att beskriva lyckan och en av dem har Harvardprofessorn Tal Ben-Shahar gjort. Han kallar den hamburgermodellen och jämför olika beteenden och sätt att se på lyckan med hamburgare. Modellen kommer från hans bok Happier som baseras på hans kurs om lycka som numera är Harvards populäraste. (Boken finns på svenska under titeln Lyckligare och finns också på pocket på engelska.)

Den första hamburgaren beskriver förhållningssättet Hedonism. Det är en snabbmatsburgare som erbjuder fördelar i nutid (smakar gott och man bli mätt) men nackdelar senare (man mår illa och blir tjock). En hedonist prioriterar alltså den kortsiktiga njutningen före långsiktiga mål.

Den andra hamburgaren symboliserar det motsatta beteendet, dvs att försaka njutningen i nuet för att vinna fördelar senare. Tal Ben-Shahar jämför det med en vegetarisk burgare som är hälsosam men osmaklig. Det här beteendet gör att man fastnar i Ekorrhjulet och ständigt skjuter fram sin lycka och njutning.

Den tredje burgaren är en symbol för Nihilism och den är både äcklig och onyttig. En nihilistisk person är närmast apatisk och bryr sig varken om att uppleva glädje nu eller att se någon mening med framtiden.

Den fjärde burgaren är den ultimata ”lyckoburgaren” som både är hälsosam och smakar gott.

Dessa olika hamburgare skiljer sig alltså åt i om de erbjuder lycka/njutning i nutid eller framtid. De olika synsätten leder i längden till helt olika livsstilar och upplevelser av lyckan.

Att som en hedonist fånga njutningen i nuet utan att ta hänsyn till konsekvenserna kan bli besvärligt i längden. Hedonisten söker njutning och undviker smärta i allt. Är det gott med choklad äter man och känns det jobbigt att arbeta låter man bli. Vad hedonisten vanligtvis inte räknar med är effekten av tillvänjning som innebär att man hela tiden måste öka dosen för att upprätthålla effekten. Åker man berg-och-dal-bana varje dag försvinner så småningom pirret i magen och man behöver byta upp sej till en ännu vildare bana för att få uppleva samma pirr. Risken för missbruk och alla därtill hörande konsekvenser kan bli överhängande beroende på val av njutningsmedel.

Att göra tvärtom och spendera sitt liv i ekorrhjulet innebär att man avstår från njutning just nu för att uppnå en större njutning sen. Eventuellt. Eftersom livsstilen går ut på att ständigt skjuta upp belöningen och lyckan finns det ingen garanti alls för att man någonsin kommer fram. Först ska man ta studenten, sen gå klart högskolan, få in en fot på marknaden, få upp lönen, få chefsjobbet, köpa hus osv osv osv. Försöker man skjuta fram sin lycka är risken överhängande att man istället blir utbränd.

Stackars nihilisten finns det egentligen inte så mycket att säga om. En sådan person har inte särskilt mycket med lycka att göra utan är snarare ett exempel på en deprimerad människa som tappat hoppet om både nuet och framtiden. Undvik!

Lyckoburgaren däremot består av en balans mellan ekorrhjul och hedonism. För att må bra behöver vi alltså både njutning nu och någonting att sträva emot.

Vilket hamburgerliv lever DU?


  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Gunilla Mon, September 07, 2009 20:43:51

Men det är ju inte så lätt att uppnå den perfekta burgaren, kanske ska man hitta både ett roligt jobb och bara äta lite choklad ibland?