Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Den inre rösten

MedvetandetPosted by LinneaM Thu, October 22, 2009 21:46:31


Din inre dialog är det som du hör inom dig som dina tankar. Den är förstås helt beroende av att du har ett fungerande språk, och tvärtom skulle en störning på din förmåga till inre tal också störa dina språkfunktioner (ett exempel på oförmåga till normalt inre tal är Tourettes syndrom som gör att du inte kan reglera ditt inre prat utan okontrollerat släpper ut det).

Om man är döv och varken kan höra yttre eller inre tal, hur "låter" tankarna då? Är man döv från födseln får man ingen chans att utveckla "normala" språkförmågor eftersom man aldrig hör något man kan härma och lära sig. Har man aldrig hört några meningar, ord eller ens ljud är det omöjligt att föreställa sig sådant inom sig så döva människor kan därmed inte höra sitt inre tal. Däremot kan de se det om de lär sig teckenspråk. Döva människor talar alltså med sig själva genom att visualisera teckenspråk, och kan ibland också omedvetet "tänka högt" med händerna. Denna funktion, att visualisera teckenspråk, har i studier visat sig aktivera precis samma område i hjärnan som vid vanligt inre tal hos hörande personer!

Vårt inre tal används också när vi minns saker vi varit med om. Även om en stor del av våra så kallade autobiografiska minnen består av bilder så täcker bilderna bara platsen av minnet. Sjävla episoden, alltså vad som hände, minns de flesta genom att verbalt tänka igenom det. Våra minnen är alltså inte, som man kanske kan tro, stumfilmer vi ser inom oss, utan snarare en ljudbok med bildinslag.

Minnen och språk hänger också ihop på andra sätt och påverkar hur vi minns och beskriver våra minnen för oss själva. Om du växer upp i Sverige men i 20-årsåldern flyttar till Tyskland kommer du minnas dina barndomsminnen på svenska men komma ihåg allt som sker efter flytten på tyska! Det verkar dock ta ett långt tag innan allt inre tal blir "översatt" till det nya språket men forskning visar att ju yngre du är när du flyttar, desto snabbare kommer tankarna tänkas helt på det nya språket.

Språkets relation till medvetandet har diskuterats flitigt och den stora frågan är om språk är en förutsättning för medvetande. Jag ställde i förra inlägget frågan om det går att vara medveten utan någonting att jämföra med och förhålla sig. Frågan i detta inlägg är om det går att vara medveten utan att ett språk att uppleva sitt medvetande genom. Går det att vara medveten om sina upplevelser om man inte kan reflektera över dem? Är det medvetande om jag bara tar emot sinnesintryck utan att kunna tänka "så vackert" eller "det gjorde ont"?

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.