Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Jämförelser

VardagslyckaPosted by LinneaM Mon, September 21, 2009 01:03:15

En intressant studie om människors syn på pengar har gjorts på Harvardstudenter. De fick välja mellan följande två alternativ (med den påhittade förutsättningen att priserna är samma).

1. Du tjänar $50 000 per år och andra i genomsnitt $100 000.
2. Du tjänar $100 000 per år och andra i genomsnitt $250 000.

Vilket alternativ skulle du välja?


En majoritet av Harvardstudenterna valde alternativ nr 1. De var alltså mer intresserade av att ha en hög relativ inkomst än att ha en hög reell inkomst. Andra studier har visat att människor i många avseenden resonerar på det här viset och vår strävan att vara bra i förhållande till andra leder både till utveckling och till problem.

Jag ska inflika att det finns ett samband mellan pengar och lycka. Människor som inte har råd att tillfredställa sina mest basala behov (mat för dagen, bostad, fysisk trygghet) gör ett jätteskutt på lyckobarometern av mer pengar. Men över en viss gräns finns det bara ett svagt samband mellan pengar och lycka (vilket man bland annat undersökt genom att jämföra olika länders BNP med statistik över befolkningens upplevda lycka). När man har allt man behöver är det bara den relativa ökningen av pengar som ger en tillfällig upplevelse av lycka.

Vissa ekonomer menar att ett skäl till att rika människor känner sig marginellt lyckligare än andra är att man från toppen enbart kan jämföra neråt. Och det är klart att jag känner mig fattig när jag jämför mina tillgångar med Donald Trumps, och att han skulle känna sig jätterik i samma jämförelse... Enligt den logiken trivs jag alltså bättre med mig själv om jag väljer att jämföra mig med andra som har det sämre. Men jag tror inte att det fungerar. Jag blir inte glad av att titta "neråt" eller jämföra med människor som i något avseende har det sämre än jag, kanske möjligtvis skadeglad, men det är knappast eftersträvansvärt. Jag är övertygad om att lösningen istället är att sluta jämföra.

För det mesta är människors jämförelser helt irrelevanta eftersom alla är olika. Vad grannen har för bil spelar ingen roll om vi inte har identiska behov och resurser och dessutom samma smak. Det är likadant med utseende, semesterplaner, bostad och så vidare. Hur andra ser ut, reser eller bor har ingenting att göra med hur jag ser ut, reser eller bor, det vore att jämföra äpplen med päron. Givetvis ska man låta sig inspireras av andra människor men det är inte samma sak som att jämföra och tävla. Genom att utan jämförelser fokusera på vad jag vill är det mer sannolikt att jag gör ett klokt val än om jag utan reflektion jagar efter det som "alla" vill ha.

Och vore det inte härligt att istället för att ständigt tävla och jämföra provade att glädjas åt varandra?

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.