Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Seligman's tre vägar till ett lyckligt liv

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Thu, September 17, 2009 09:52:15
Martin Seligman har skapat en trestegsmodell över lyckan som är grundläggande inom den positiva psykologin. Den handlar om tre livsvägar som tillsammans leder till lycka, eller vad Seligman kallar ett fullt liv. Dessa är det Behagliga livet, det Engagerade livet och det Meningsfulla livet.

Det behagliga livet går ut på att ha så många njutningsfulla upplevelser som möjligt. Det kan liknas vid så kallad "Hollywoodlycka" och uppnås av de snabba kikar man kan få av shopping, choklad, festande, snabba bilar och så vidare. Ganska hedonistiska grejer med andra ord, och i kombination med engagemang och meningsfullhet en viktig del av lyckan.


Det engagerade livet (som ibland också kallas för det goda livet) handlar om att identifiera sina styrkor och använda dem till något man brinner för. Det kan vara att sjunga i kör, vara scout, följa sitta favoritlag i någon sport, gå på opera, resa med sina vänner, ett arbete man älskar eller något helt annat. Det handlar att ägna sig åt saker som ger en djupare och rikare upplevelse än de behagliga aktiviteterna.


Det meningsfulla livet innebär att man använder sina personliga styrkor för något som är större än man själv. Det kan vara för att rädda miljön, komma nära Gud, hjälpa människor som behöver det eller något helt annat. Detta ger ytterligare en dimension av lyckan och studier har visat att vår lycka ökas mer av att göra något för någon annan än för oss själva. (Prova!)

Dessa tre vägar tillsammans skapar Det fulla livet. Att alla tre vägarna är viktiga. Det kanske kan kännas meningslöst att shoppa skor till sig själv när man tänker på barn i u-länder, men om man förnekar sig själv de behagliga nöjena och bara finns till för andra blir det svårt att vara lycklig. På samma sätt kan det efter ett tag kännas tomt att bara sträva efter skönhet, shopping och häftiga upplevelser när man inte känner sig som en meningsfull del av något större.

  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Linnea Wed, October 14, 2009 08:59:38

Jo, en förutsättning är förstås att man uppskattar det man har i sitt liv, annars är det väldans svårt att vara lycklig.

Och visst är det svårare att höra sin egen röst genom allt samhällsskrik men det är ju där jag och min blogg och mina klasskamrater kommer in i bilden som en motkraft! :o)

Posted by Stefan Wed, October 14, 2009 08:39:29

Jag instämmer i att det inte *funkar*, vad jag vill uppmärksamma är den ökade *tröskel* som kommer av att samhällsideal gör det svårare att höra den inre röst som säger att det inte funkar. Folk blir olyckliga av att man först intalar dem att de behöver X för att uppnå lycka, och sedan känslan av besvikelse när de skaffar X, och det ändå inte var det som det handlade om.

Uppenbarligen sitter inte lyckan i chokladen eller den nya bilen, eller i den specifika aktiviteten att sjunga i kör (även om det är det som man gillar). Vad är det som skiljer den fattige som uppskattar mat för dagen, från den rike som trött gafflar i sig och undrar när det ska hända nåt spännande? Uppenbarligen är det *inte* maten i sig som är avgörande, utan inställningen till den.

Vem som helst kan vara lycklig när som helst. Just add water. Se t.ex. filmen "Click" (otroligt banal och djup på samma gång) för ett exempel på hur inget i det yttre ändras, men huvudpersonens ändrade inställning till sitt liv gör honom lycklig.

Btw - en sak jag skulle vilja att du skrev om vid tillfälle: Lycka i livets slutskede. Typ folk som får reda på att de har 6 månader kvar att leva och äntligen börjar göra det också.

Posted by Linnea Tue, October 13, 2009 17:07:34

Jag håller inte med. Vi har provat att "följa strömmen" och shoppa oss lyckliga sedan 50-talet. Det funkar inte. Välfärdsländernas BNP skjuter i höjden men det gör inte människor lycka. Och jag tror visst att lyckliga liv i fattiga länder följer samma mönster, om än i en annan form eller mindre skala än här. Njutning kan vara en kram eller mat för dagen, engagemang att spela lite fotboll med grannbarnen eller tro på Gud och meningsfullhet att hjälpa en vän hitta en bortsprungen get.

Posted by Stefan Tue, October 13, 2009 16:54:46

Ett annat sätt att se på lyckan, är att se den i samband med den miljö individen befinner sig i. Om vi förutsätter att vi bryr oss om omvärldens reaktioner, så är det lättare att finna varaktig lycka i sånt som omgivningen stödjer. Om miljön t.ex. uppmuntrar till konsumtionshets, för att den menar att lycka är att konsumera, så är det svårare att avvisa konsumtion som en källa till lycka. Omgivningen vill då inte riktigt tillåta att man känner sig lycklig utan Rätt Prylar.

Så, genom sin modell säger Seligman åt oss vad ett Fullt Liv (TM) ska innehålla för att Du ska bli en certifierad Lycklig Människa (R). Visst - jag överdriver - men man måste vara öppen för att små barn med svullna magar och flugor i ögonvrån i Afrika kanske är precis lika lyckliga som vi, trots att de kanske inte uppfyller ett enda av de tre kriterierna ovan. Det förutsätter att vi ser lycka mer som en attityd eller "mindset" som man säger idag, än som ett lås som kan låsas upp av diverse nycklar i materiell eller aktivitets-form.

I filmen L.A. Story säger Steve Martin "I was so happy all the time, I didn't realize how unhappy I was." - ett tänkvärd citat i vår tid med alla sina lyckoformler. Ju lyckligare man faktiskt är, desto mindre viktig blir den personliga jakten på lycka, och desto större möjligheter har man att lägga sin kraft på det man uppfattar som viktigt. Om livet t.ex. handlar väldigt mycket om hur och när man ska tillfredsställa sitt chokladsug, är det snarare kännetecknande för en i grunden olycklig person än en lycklig. För den lycklige är inte chokladen i fokus, och då heller inte en särskilt viktig komponent i den varaktiga lyckan.

Nu ska jag återgå till mitt Fulla Liv, som bl.a. innefattar att laga köttfärsfyllda bifftomater till lilla Sofie, som kommer hem sent ikväll.