Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Därför ska du vara lycklig!

LyckaPosted by LinneaM Tue, September 15, 2009 20:59:05

Lyckoforskningen visar att det finns mängder av skäl att ta sin lycka på allvar. Eftersom lycka påverkar människor positivt i så många olika avseenden finns det skäl som är personliga, andliga, ekonomiska, hedonistiska, filosofiska, vetenskapliga, politiska, hälsorelaterade, darwinistiska osv osv.

Jag börjar med att nämna några av de vetenskapliga skäl forskare funnit inom den positiva psykologin. Positiva känslor och lycka ger flera fysiska förbättringar på bland annat immunförsvaret och vår förmåga att hantera stress. Det har också visat sig ha en avsevärd positiv effekt på bland annat intuition och kreativitet. Man vet också att positiva känslor fyller helt andra funktioner än negativa sådana. De negativa, som stress och oro, får oss att tydligt fokusera på ett problem som snabbt behöver lösas. De positiva gör det motsatta genom att få oss att vidga perspektivet och se helheten. Det främjar vårt tänkande och vi får idéer och kan hitta nya lösningar.

En annan stor fördel med positiva känslor är att det skapar nya sociala band, och stärker de som redan finns. Det är ju mycket roligare att umgås med någon som är glad, eller hur? Positiva känslor gör att vi blir mycket bättre på att uppmärksamma andra människor (jämfört med en arg eller stressad person som har fullt upp med sitt eget), vilket är en god förutsättning för nya möten, vänskap och kärlek.

Sett ur ett samhällsperspektiv finns det stora fördelar med lyckliga människor. En är att det skulle förbättra folkhälsan och få en ekonomisk effekt i och med färre sjukskrivningar för depression, utbrändhet mm. Men även att höja lyckan hos friska människor skulle göra skillnad. Det är nämligen bevisat att lyckliga människor är bra på att samarbeta, vilket påverkar både stämningen och effektiviteten på en arbetsplats. Om alla företag hade välmående anställda som kunde samarbeta utan problem skulle det markant förhöja lönsamheten.

En fiffig sak med lyckan är att den inte behöver vara målet i sig själv utan kan ses som ett redskap för att uppnå andra mål. Flera studier visar att lyckliga människor är mer framgångsrika på många områden, inte minst sociala. De har bland annat fler och bättre relationer, högre inkomst och är friskare. När människor mår bra har de också mer kraft, lust, hopp, mod och vilja att sätta upp nya mål och göra nya saker. Så man skulle kunna säga att lyckan kan leda oss hur långt som helst.

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post9