Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

En bild säger mer än tusen ord

KognitionPosted by LinneaM Wed, August 31, 2011 17:03:42
Att diskutera, fundera och tänka logiskt är en bra strategi för att lösa många problem och uppgifter men ibland är den logiska och verbala delen av hjärnan faktiskt bara i vägen. Talcentra sitter i den vänstra hjärnhalvan och utan den kan vi inte verbalisera våra tankar. Men den högra hjärnhalvan är också full av kunskap även om den inte kan verbalisera det (jag har skrivit om detta tidigare, klicka här om du vill friska upp minnet).

Hjärnan har en fantastisk förmåga att känna igen ansikten, men detta är en form av så kallad omedveten kognition. Om du ser ett ansikte vet du vanligtvis direkt om du sett det förut eller ej. Du kanske inte minns vad personen heter eller varför du känner igen honom eller henne (medveten kognition) men det är oftast inga problem att veta om ni träffats tidigare.

Låt mig demonstrera med ett exempel. Tänk på en person du träffat som hastigast, kanske en väns pojkvän eller killen på pizzerian. Om han ställde sig på en rad med andra killar skulle det inte vara några problem alls att peka ut honom, eller hur? Men om jag ber dig att beskriva honom med ord, vad händer då? Hur lång var han egentligen? Och vad hade han för frisyr? Vad hade han på sig? Stor eller liten näsa? Ögonfärg? Plötsligt var det inte lika lätt längre...

Det här fenomenet kallas för verbal överskuggning och beror på att den ena hjärnhalvan tänker i bilder och den andra i ord. Bildminnet bygger på omedveten kognition; du "bara vet" när du känner igen personen. Men så fort du börjar verbalisera bilden blir den otydligare eftersom vi är mycket bättre på att känna igen ansikten än på att beskriva dem.
Tjejen ovan känner de allra flesta igen ögonblickligen. Förmodligen kan du även återskapa bilden av hennes ansikte i tanken utan minsta problem. Men om jag bad dig beskriva hur hon ser ut, skulle jag kunna gissa vem du beskrev då?

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post88