Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Hjärnans kunskap och kroppens visdom

BeteendePosted by LinneaM Sun, August 14, 2011 10:01:26
Vi lever i ett samhälle som i stor utsträckning bygger på logik, teori och tanke. Men vi är trots allt inte bara logiska varelser utan något mycket mer. Flera undersökningar har visat att kroppen, magkänslan och intuitionen (eller vad man nu väljer att kalla det) inte bara uppfattar mer än hjärnan utan dessutom gör det mycket snabbare.

I en studie lät man försökspersoner spela ett kortspel med sig själva. Framför dem fanns fyra kortlekar, två blåa och två röda. De skulle dra ett kort från valfri hög och vann eller förlorade pengar beroende på kortets valör. Vad de inte visste var att kortlekarna var riggade så att det inte gick att vinna med kort från de röda kortlekarna utan bara med kort från de blå. Efter ungefär 50 dragna kort började de flesta försökspersonerna ändra sitt beteende och dra fler blå kort, dock utan att riktigt veta varför. Först efter ca 80 kort blev det uppenbart för dem på vilket sätt kortlekarna var manipulerade.
När man undersökte fysiologiska förändringar hos försökspersonerna genom att mäta stressreaktioner i form av fuktighet på handflatan, visade det sig att kroppen reagerar långt tidigare. Redan efter ca 10 kort börjar handflatorna reagera i stress när handen närmar sig en röd kortlek. Kroppen vet alltså vad som pågår långt innan hjärnan har en aning.

Detta bekräftas av ytterligare studier som gjorts med personer som har skadat en viktig del av hjärnan som är involverad i sortering och prioritering av information och är viktig vid beslutsfattande. Personerna med den här hjärnskadan fick göra samma sak med kortlekarna men deras handflator reagerade inte alls. Det märkvärdiga är att trots att de också lyckades räkna ut hur kortlekarna var riggade efter ca 80 kort förändrade det inte deras beteende. De fortsatte ta röda kort fast de logiskt sätt visste att de skulle förlora på det.

Den här "inre kompassen" som kroppens visdom kan sägas vara är alltså helt avgörande för att vi ska kunna anpassa vårt beteende till olika situationer. Att bara ha en kognitiv förståelse påverkar inte våra val. Det är därför därmed helt normalt, men vansinnigt frustrerande att veta vad man borde göra men ändå inte förmå sig att faktiskt göra det. Först när polletten ramlar från huvudet ner i kroppen har vi en komplett förståelse för vad vi behöver göra.

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post87