Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Mindset

BoktipsPosted by LinneaM Wed, May 18, 2011 11:55:39
Jag har tidigare skrivit här och här om hur en positiv eller negativ förklaringsmodell kan påverka hur vi tänker och mår. En annan typ av förklaringsmodell är vad motivationsforskaren Carol Dweck kallar för mindset. Hon delar in begreppet i två delar; fast mindset och växande mindset.

Någon som har ett fast mindset på ett område har grundinställningen att antingen kan man eller så kan man inte. Första gången man provar att göra något får man en dom över hur bra man är på det. Det här tankesättet är ungefär som att sätta poäng på sina egenskaper och förmågor. Om vi tänker oss en skala mellan 1-10 så kan det se ut såhär:
Laga mat: 7
Dansa: 2
Åka skidor: 4.
En person med fast mindset identifierar sig med poängen och blir därmed väldigt angelägen om att visa upp de siffror som är höga för att känna sig bra. I det här exemplet skulle personen förmodligen hellre bjuda sina vänner på middag än gå på en danskurs.

En person med växande mindset ser på saken lite annorlunda och anser istället att första gången man provar något nytt får man inte en dom över hur bra man är utan en utgångspunkt att förbättras ifrån. Grundinställningen i det växande mindsetet är att det alltid går att lära sig, öva och bli bättre. En person med växande mindset identifierar sig inte med sina "poäng" eftersom de hela tiden förändras. En danskurs skulle ses som ett utmärkt tillfälle att lära sig något nytt.

Den kanske största skillnaden mellan dessa två tankesätt är att det fasta mindsetet har fokus på resultatet och på att vara bra medan det växande mindsetet fokuserar på processen och att göra bra. Det son är farligt med att ha ett fast mindset är att man börjar indentifiera sig med sina resultat. Om jag är bra när jag har alla rätt på ett prov, vad är jag då den gången jag inte klarar provet?

Detta är något som är oerhört viktigt att tänka på när man ger sig själv och andra beröm och feedback. Genom att berömma ansträngningen ("det var bra/smart/duktigt gjort") istället för personen ("du är bra/smart/duktig") ger vi varandra möjlighet att skilja vårt personvärde från våra prestationer och, kanske viktigast av allt, utrymme att prova nya saker och se sk "misslyckanden" som en inlärningsprocess istället för som en bedömning av hur bra vi är som människor.
Carol Dwecks bok Mindset - the new psychology of success beskriver de båda mindseten och hur dessa påverkar människor inom olika områden, samt forskningen som ligger bakom. Extremt läsvärd bok som finns att köpa här för 115 kr.

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post82