Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Fånga lyckan

LyckaPosted by LinneaM Sun, September 13, 2009 23:54:24

Varför ska man sträva mot att vara lycklig? Ofta anses den frågan inte behöva något svar, den är snarare det slutgiltiga svaret på andra frågor. Allt som kan motiveras med "det gör mig lycklig" ger inga följdfrågor. Vi har helt accepterat lyckan som ett högsta mål utan att ifrågasätta det. Men jag vågar mig ändå på att ställa den förbjudna frågan:

Varför ska man vara lycklig?

Jag har tidigare nämnt att man numera kan bevisa att lyckliga människor lever längre och friskare liv, och dessutom kan njuta av en hel hög andra hälsofördelar. Men människor jagade ju lyckan långt innan de bevisen dök upp (för inte alls länge sedan). Filosofer har i alla tider försökt förstå sig på lyckan och flera religioner (om inte alla?) nämner lyckan som ett mål. Dalai Lama har skrivit en bok om lycka och menar att det är själva meningen med livet.

Men hur har vi kommit fram till detta? Att vara lycklig är ju ändå något så abstrakt som en känsla, som egentligen inte ens går att beskriva med ord. Ändå nickar vi förstående när någon motiverar sina val med lycka. Är lyckan ett inbyggt begrepp i det mänskliga medvetandet? Ett mål som alla kan förstå och sträva mot utan att ens definiera det?

Det verkar ju lite som att någonstans på vägen har vi tappat kartan, för om vi verkligen visste varför vi ville vara lyckliga skulle vi väl se till att vara det? Det finns ju lyckliga människor så det är bevisligen inte omöjligt. Vad är det de har förstått som resten missat?

En intressant tanke, som kan vara den missade pusselbiten, är att lyckan i själva verket inte alls är ett mål på kartan. För att bli lycklig måste du göra något som gör dig lycklig. Det innebär att lyckan är en biprodukt av att du gör något annat. Lyckan går inte att "casha in" när man kommer fram, det gäller att fånga den i farten.

Jag tycker det är fascinerande att vi så hängivet söker lycka utan att ställa frågan varför den är det högsta målet. Eller räcker "det är skoj" som svar? Det kanske det gör? Det kanske helt enkelt bara är en hedonistisk strävan bland andra?

Varför vill du vara lycklig?

  • Comments(8)//www.psycoach.se/#post8