Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

När det verkligen gäller...

BeteendePosted by LinneaM Thu, March 31, 2011 13:52:31
Kan du tänka på en situation när du hade en enda chans att verkligen göra ditt bästa? En jobbintervju, tävling, dejt, audition eller någon annan situation där du verkligen ville visa dig från din bästa sida? Du har förberett dig och är helt redo. Men ändå blev det bara stelt och fel när du väl var där, fast du egentligen kunde mycket bättre? Vad är det egentligen som händer i en sådan situation? Och hur kan man göra istället för att vara så bra som möjligt, när det verkligen gäller?

Tänk dig att du sitter på en jobbintervju, välklädd och välförberedd. I ett försök att vara så bra som möjligt kanske du börjar undra "tog jag i hand lagom hårt, tycker hon att jag verkar trevlig, nu måste jag säga nåt smart, jag hoppas att hon inte ställer några jobbiga frågor, är jag tillräckligt bra...". Plötsligt är du helt insnurrad i dina egna tankar och lyssnar knappt på vad intervjuaren säger. Hur lätt är det att svara bra då?

Så fort du går ur din upplevelse och börjar försöka korrigera dig har du gjort dig en otjänst, även om du gör det med goda avsikter. Det som händer när vi vill för mycket är att vi börjar bedöma och korrigera oss själva utifrån och det är inte en optimal förutsättning för framgång, det är tvärtom en av de svåraste förutsättningarna att prestera under. Och när vi märker att det inte fungerar, så korrigerar vi oss lite till och den onda cirkeln är igång. Problemet är att strategin inte fungerar, utan bara förstör. Vi är nämligen som allra bäst när vi är helt naturliga, automatiserade och avslappnade. När det vi gör sitter i kroppen.
Tänk på Kajsa Bergqvist när hon hoppar över ribban i VM. Hon funderar inte över om hon ska springa med höger eller vänster fot först, hur hon ska lyfta höften när hon flyger över eller om hon ska landa med höger eller vänster axel först. Hon bara hoppar. Alla små detaljer har hon finjusterat under sina träningar, men under tävlingen, då är det inte läge att fundera över detaljer. Då är det bara att hoppa. Och det är precis likadant i ditt liv. Det är viktigt, ja helt avgörande, att du har övat och är förberedd, men när det verkligen gäller, då måste du släppa alla tankar och bara vara i stunden för att prestera optimalt.

Lita på att dina förberedelser gett resultat, släpp taget och var närvarande.

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post75