Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Det finns bara en av dig och det är du

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Wed, March 16, 2011 16:26:04

Det finns en genomgående tendens hos människor som gör att vi har lättare för att känna igen personer med samma etnicitet som vi själva. Många européer upplever att det är mycket svårare att känna igen olika personer med ursprung från asien eller arabländerna än fransmän eller andra européer. Det finns uppenbara risker med att inte se människor som individer och det vore förstås önskvärt att slippa den här tendensen, som brukar kallas "own-race bias". Av en slump hittade lyckoforskare något som helt kan tillintetgöra den.

Det började med att forskarna hade en teori om att positiva känslor (som var deras forskningsområde) kan förbättra förmågan att känna igen ansikten. Den mänskliga hjärnan har specialområden för igenkänning av ansikten och även om vi inte alltid kommer ihåg precis vem vi tittar på eller varför vi känner igen personen är det vanligtvis ganska lätt att avgöra OM vi setts förut. I enlighet med den sk "broaden and build"-teorin som visar att människor tar in mer information när de upplever positiva känslor ville forskargruppen nu ta reda på om detta gäller även igenkänning av ansikten.

Genom att försätta den ena men inte den andra gruppen med försökspersoner i ett positivt tillstånd undersöktes om igenkännigsfaktorn påverkas av positivitet. Det gjorde den, men mer specifikt än förväntat. Skillnaden gällde nämligen bara ansikten av annan etnicitet än den egna! Och inte så lite heller, all "own-race bias" försvann helt hos den positiva försöksgruppen!

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post74