Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Positiv psykologi i filmens värld

BoktipsPosted by LinneaM Mon, March 07, 2011 00:13:58
I boken Positive Psychology at the movies av psykologerna Ryan Niemiec och Danny Wedding förklaras hur film kan användas för att identifiera och diskutera VIA-styrkorna (läs mer om dem här). Författarna menar att film är den konstart som tydligast kan demonstrera nyanserna i det mänskliga sinnet -tankar, känslor, instinkter, motiv- och hur dessa påverkar beteendet. "Positiv psykologi-filmer" är deras benämning på filmer som kan användas för att identifiera VIA-styrkorna och visar hur de kan utvecklas och bevaras. En sådan film porträtterar en eller flera karaktärer som uppvisar någon eller några av de 24 VIA-styrkorna och under handlingens gång möter på hinder som gör det svårt att använda styrkan, men i slutändan hittar strategier för att överkomma svårigheterna. Det är också ett kriterium att filmen har en övergripande positiv ton.

Ett exempel är Edward Cullen i Twilight. En av hans främsta styrkor är självkontroll. Att han redan i början av filmen valt att leva som "vegetarianvampyr" (avstå från människoblod och bara döda djur) är ett tecken på detta. Hans förmåga att kontrollera sig sätts sedan på ännu hårdare prov när han träffar, och blir kär i, Bella vars blod för honom är som "my own personal brand of heroin". Hela filmen är en dragkamp mellan hans olika viljor och begär och hans strävan efter ha en relation med Bella utan att förgöra varken henne eller sig själv.


  • Comments(1)//www.psycoach.se/#post72