Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Neurovetenskap och sex

HjärnanPosted by LinneaM Wed, November 10, 2010 22:20:20
Inom neurovetenskapen går det att forska på i princip allting i människor liv och forskare arbetar intensivt över hela världen för att ta reda på vad som pågår i våra hjärnor under olika förutsättningar. En intressant studie handlar om vad som händer i hjärnan vid orgasm. Till studien behövdes ett antal par som kunde tänka sig att bli stimulerade av sin partner i en hjärnscanner i ett labb (partnern stod utanför maskinen och stimulerade för hand eftersom personen i hjärnscannern måste ligga helt stilla för att bilden ska bli tydlig). Kruxet är att man måste injicera ett radioaktivt ämne i blodet för att kunna få ut en bild av hjärnan och radioaktiviteten är bara aktiv i två minuter. Det gällde alltså för paren att pricka in orgasmen någonstans under dessa två minuter. 11 män och 13 kvinnor lyckades och sedan analyserade forskarna bilderna av deras orgasmiska hjärnor.

Resultatet visade att när män får orgasm aktiveras (såklart) njutningscentra i hjärnan, det blir ett stort dopaminpåslag och de delar av hjärnan som aktiverar oro och stress "stänger av". På kvinnor aktiveras också njutningscentra och dopaminpåslaget men skillnaden är att så stora delar av hjärnan "stänger av" i orgasmögonblicken att det påminner om medvetslöshet. Detta tyder på att kvinnors orgasmer upplevs starkare och intensivare men varför får inte männen komma lika intensivt? En teori är att under människoartens utveckling, när man inte hade sex i ett sovrum i en lägenhet utan i en grotta eller bakom en buske på savannen, vore det väldigt farligt om alla som hade sex och fick orgasm blev tillfälligt medvetslösa. Någon måste hålla sig tillräckligt alert för att observera och oskadliggöra eventuella hot och faror. Mannen.

Vill du veta mer om orgasmer kan jag tipsa om Mary Roach's TEDtalk:

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post64