Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Valparadoxen

VardagslyckaPosted by LinneaM Wed, October 06, 2010 23:58:06

Den amerikanske psykologen Barry Schwartz har skrivit boken "The paradox of choice: why more is less" om hur vi påverkas av de många valmöjligheterna som finns i vårt moderna samhälle.

Schwartz menar att vi är så överväldigade av alternativ idag att det får negativa konsekvenser för vårt välbefinnande. Detta går emot den annars väldigt populära åsikten att frihet (som underförstått ska göra oss lyckligare) skapas genom valmöjligheter.

Enligt Schwartz ger ökade valmöjligheter oss fler och bättre alternativ men också ökade förväntningar. Problemet är att de ökade förväntningarna innebär att vi inte uppskattar att alternativen är bättre så länge de inte lever upp till förväntningarna. Vi har det bättre men mår sämre.

Låt mig illustrera med ett exempel. Säg att du idag kan välja på 50 jättegoda sorter kulglass istället för 5 ganska goda sorter som fanns för. Risken stor att du inte kommer uppskatta det om du förväntar dig att de glassorter du valde skulle vara fantastiska inte bara "jättegoda". Detta kan få dig att må sämre om du tar på dig skulden för ditt ”dåliga” val (som egentligen inte alls är dåligat utan bara inte lever upp till förväntningarna). När någon av de 5 helt okej glassorterna inte smakade bättre än okej var det ju utbudet som var dåligt men med alla de valmöjligheter som finns är det inte utbudet det var fel på utan förmodligen din förmåga att göra ett bra val.

Barry Schwartz slutsats är att för stora valmöjligheter leder till förlamning och missnöje. Vad tycker du? Se hans TED-talk om du vill veta mer.  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post59