Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

EEA

EvolutionspsykologiPosted by LinneaM Thu, September 02, 2010 21:39:51
Människans livsvillkor har förändrats oerhört drastiskt de senaste århundradena medan våra kroppar och hjärnor inte förändrats sedan det evolutionspsykologerna kallar EEA, environment of evolutionary adaptedness. EEA är ett relativt begrepp som beskriver den tid då människoarten utvecklades under och är skapad för. Det är alltså inte en specifik period i historien utan varierar beroende på vilken egenskap eller del av människan man talar om. EEA för bipedalism (gå på två ben) är en helt annan tidsperiod än EEA för språk.

Detta kan ställa till problem för oss som lever i det moderna 2000talet. Våra ögon är till exempel inte anpassade för att köra bil i mörker (eller köra bil överhuvudtaget) och kroppen är inte gjord för att sitta på en stol 10 timmar varje dag. Resultaten av det kan bli trafikolyckor och fetma som definitivt inte var problem som evolutionen behövde ta hänsyn till under EEA och som kroppen därför inte har några effektiva försvarsmekanismer mot.

Samma princip gäller för hjärnans psykologiska försvarsmekanismer. Vi har mängder av mentala funktioner som inte är anpassade för dagens livsvillkor och vi har mängder av moderna livsvillkor som hjärnan inte är anpassad för. Kan du komma på några exempel?

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post54