Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Evolutionspsykologi

EvolutionspsykologiPosted by LinneaM Thu, September 02, 2010 20:06:45
Evolutionspsykologi är ett område inom psykologin som behandlar precis samma områden som traditionell psykologi men ur ett annat perspektiv.

Traditionell psykologi handlar i första hand om individen och försöker genom så kallade proximata frågor ta reda på hur psyket fungerar.
Evolutionspsykologi handlar om människan som art och försöker genom så kallade ultimata frågor ta reda på varför psyket fungerar som det gör.

Evolutionspsykologin förutsätter att alla hjärnans egenskaper och förmågor finns där av skäl som varit evolutionärt fördelaktiga (eller iaf inte till nackdel) och försöker ta reda på vilka fördelarna varit och/eller är.

Det är dock viktigt att inte falla för den sk naturalistiska villfarelsen som innebär att man accepterar en egenskap bara för att den rent evolutionärt varit till nytta. Det är tex ett faktum att en hög testosteronhalt ökar aggressiva tendenser och att män därmed är med aggressiva än kvinnor men det betyder inte att höga testosteronvärden gör det acceptabelt att slåss. Att något är naturligt behöver alltså inte innebära att det är okej och evolution behöver inte innebära framsteg, bara förändring.


  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post53