Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Ekorrhjulet

VardagslyckaPosted by LinneaM Fri, September 11, 2009 12:07:20

Som jag skrev om i förra inlägget är det lätt att tro att shopping är meningen med livet och vägen till lycka, trots att det inte alls är så. Det behöver inte alls vara dyrt att bli lycklig, forskning pekar istället mot att materialism motverkar lycka. Men så länge vi letar efter inre välmående i gallerian kommer vi förstås vara helt beroende av våra pengar. Ju mer vi vill köpa desto mer måste vi jobba och det gör att den hedonistiska grottekvarnen leder oss in i arbetslivets ekorrhjul.

Köphetsen handlar inte bara om att köpa tuffa saker för sin egen skull, det ger också status att vara först med de nya grejerna. Det är aldrig lika häftigt att hänga på en trend ett år för sent (inte lika dyrt heller, vilket jag tror är en del av orsaken). Det räcker alltså inte med att hänga med, man måste vara först också, innan alla andra hänger på och statusen försvinner.

Tillsammans höjer vi ständigt ribban för vad ett par jeans får kosta, hur ofta man ska byta mobil osv. Det blir som på en fotbollsmatch där någon i publiken ställer sig upp för att se bättre. Då måste personerna bakom också ställa sig upp för att se bra och till slut står alla upp. Alla har tagit på sig den extra ansträngningen att stå upp men ingen ser bättre (och den som väljer att sitta kvar ser helt plötsligt ingenting alls). Så där kan vi ju hålla på tills alla står på tå och sen klättrar upp på stolen, men i längden får vi ingenting för det. Likadant är det i arbetslivet när ekorrhjulet snurrar snabbare och snabbare. Det är väldigt svårt att komma först när banan aldrig tar slut.

Såhär kan vi ju inte ha det, men vad ska vi göra? Jag har en förhoppning om att förloppet på fotbollsarenan kan fungera baklänges också. Om någon sätter sig ner kan de bakom också sitta osv. De som vill stå kan få göra det på en egen del av läktaren, för det finns ju människor som verkligen brinner för sitt arbete och älsklar att springa runt som vilda möss i hjulet och sådana människor behövs också. Poängen är att alla människor måste ha och ta chansen att välja hur de vill leva.

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post5