Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Kognitiv förvrängning

KognitionPosted by LinneaM Thu, April 22, 2010 21:28:57
Vanliga tankefel som kan skapa massor av obehag hos många människor kallas kognitiv förvrängning och innebär att man feltolkar omvärlden, sig själv och andra människor på olika sätt.

Att övergeneralisera innebär att man ser mönster där sådana egentligen inte finns. Det är inte samma sak att bli underkänd på uppkörningen som att vara helt värdelös vilket en övergeneraliserande person kan tro. Det är sannolikt inte heller sant att "bussen alltid är sen" eller att det "alltid regnar på min födelsedag".

Ett annat tankefel är att dra förhastade slutsatser och tro att man vet mer än vad som rimligtvis går att veta. Många får för sig att de vet vad andra tänker ("hon sa att hon gillade presenten men jag vet nog vad hon egentligen tycker") eller vad som kommer hända i framtiden ("det kommer säkert vara jättelång kö till biljetterna").
Att förstora eller förminska sakers betydelse kallas ibland också för "kikartricket". Det kan till exempel innebära att förstora andras framgångar och sina egna misstag som om man såg dem i en kikare. Däremot vänds kikaren så att allt blir pyttesmått när det gäller egna framgångar eller andra personers brister.

Emotionellt resonerande kallas det att likställa sina känslor med sanning. Om jag blir jätteledsen av något min chef sa till mig behöver det inte betyda att hon tycker illa om mig även om det kanske känns så. Kanske har jag då ett mentalt filter som gör att jag bara fokuserar på den där kommentaren trots att resten av jobbkonferensresan var jätterolig, utvecklande och intressant.

Detta är bara några exempel på kognitiv förvrängning och som du märker är de inte jätteroliga utan skapar en riktigt dyster världsbild. Hur man väljer att tolka och tänka om saker kallas för en förklaringsmodell och den kan vara positiv eller negativ, vilket jag skrivit om tidigare här.

Det är först när du är medveten om hur dina tankemönster ser ut som kan du avgöra om de är värda att behålla eller inte. Så lyssna på dina tankar!

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post40