Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

all the thinks you can think

KognitionPosted by LinneaM Fri, April 16, 2010 16:26:29
Har du varit med om att du någon gång fått massor av komplimanger och en enda negativ kommentar? Och att den där negativa kommentaren sen tog mycket mer plats i tankarna än alla komplimanger?

Det är ett ganska vanligt problem men vad beror det på?
Som vanligt handlar det om att vår hjärna är uråldrig och helt omodern i dagens samhälle. På den gamla goda tiden (stenåldern) var det de som kunde upptäcka och hantera problem, tex hungriga rovdjur, som överlevde och kunde föra sina gener vidare. Uppäten av en tiger blir man ju bara en gång men man överlever några dagar till även om man missar en vacker solnedgång eller en söt hare. Tjuren Ferdinand-typerna som gjorde snöänglar och beundrade solnedgången istället för att se till att det fanns mat för dagen blev helt enkelt inte lika långlivade och deras gener dog ut medan felsökarna överlevde och fick barn.

Nuförtiden har de flesta av oss (iaf i vår del av världen) inte så stora problem med att överleva dagen och slipper jagas av rovdjur men den här fantastiska förmågan att identifiera och försöka lösa problem finns kvar. Dessvärre kan den leda till ett oändligt grubblande, felsökande och ältande (vad menade han med det där smset egentligen?) om den inte förvaltas rätt. Men det får du läsa om i ett annat blogginlägg...

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post38