Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Hjärnan och "efterrättsmagen"

BeteendePosted by LinneaM Fri, March 19, 2010 22:43:46
Har du varit med om att du ätit dig alldeles mätt på en god middag men ändå orkat med en bit dessert efteråt? Eller två? Hur går det till egentligen?

Jo, det kallas för smakspecifik mättnad och styrs av hjärnans belöningssystem som är känsligt för variation av olika sorters mat och olika smaker. Belöningssystemet aktiveras alltid när vi äter eftersom det är ett högst fördelaktigt beteende för artens överlevnad men belöningssystemet "tröttnar" på gamla smaker och ökar aktiviteten vid nya smaker. Ur ett evolutionshistoriskt perspektiv är detta användbart eftersom någon som bara äter blåbär löper större risk att drabbas av näringsbrist än någon som äter blåbär, nötter och kött.

Detta är förklaringen till att man väldigt lätt äter alldeles för mycket av till exempel lösgodis och julmat. Men det går också att använda till sin fördel för att undvika överätande. Istället för att köpa en stor lösgodispåse som trigga igång belöningssystemet med varje bit kan du välja att bara köpa en sorts godis. Hur många geléhallon kan man äta innan det blir tråkigt?
Vilken bild verkar godast?

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post29