Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Jag är bäst!

SocialpsykologiPosted by LinneaM Sun, March 14, 2010 15:51:56

De flesta människor har en tendens att se på sig själva i mer positiva termer än vad som egentligen vore realistiskt, och framför allt mer positivt än på andra. De få gånger du kommer för sent vet du ju att det berodde på yttre omständigheter som du inte kunde styra över. När någon annan kommer för sent är det respektlöst och ett tecken på lathet och inkompetens. Eller?

Mängder av psykologiska studier visar att de allra flesta har överdrivet positiva bilder av sig själva i nästan alla avseenden. I en undersökning angav 90% av de tillfrågade att de kör bil bättre än genomsnittet trots att de blev tillfrågade när de just hamnat på sjukhus på grund av en bilolycka! I en annan studie bedömde 800000 högutbildade personer sina förmågor och inte en enda placerade sig själv under genomsnittet. Däremot ansåg hela 25% att de hörde till den mest högpresterande procenten.

Detta kallas för "better than average"-effekten och den fyller en funktion genom att hjälpa till att upprätthålla en positiv självbild (och ger dessutom en förklaring till Idol-uttagningarna).

De som har en mest realistisk bild av sig själva är sorgligt nog deprimerade människor och det är ju verkligen inget att rekommendera, om du vill justera din självbild kan du istället fråga en ärlig vän.


  • Comments(3)//www.psycoach.se/#post28