Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Forma din hjärna

HjärnanPosted by LinneaM Wed, December 16, 2009 08:53:52
Hjärnan har visat sig ha en helt fantastisk förmåga att anpassa sig till omständigheterna. Allting som vi använder vår kropp, och därmed även hjärnan till påverkar hur hjärnan ser ut rent fysiskt. En person som spelar piano har fler och starkare nervbanor bland annat i den delen av hjärnan som styr fingermotoriken medan någon som som ägnar sig åt dans, sport eller språk utvecklar andra områden. Hjärnan fungerar precis som muskler; när den får stimulans och motstånd anpassar den sig till det och utvecklas. Men det fungerar också tvärtom vilket innebär att de funktioner som inte används får minskat utrymme i hjärnan. Use it och loose it, helt enkelt.

Något som modern hjärnforskning har visat är att de områden i hjärnan som tar hand om olika funktioner inte är så fixerade som man tidigare trott. Hjärnan är nämligen så flexibel att om ett område skadas eller av annat skäl inte används kommer de kringliggande hjärnfunktionerna att ta över det "oanvända" området.

Forskning gjord på apor har visat att varje finger på apans hand har ett motsvarande område i hjärnans motorikcentrum, alltså fem stycken. När man amputerade apans långfinger anpassades hjärnan så att precis samma område i motorikcentrum nu styrde de fyra fungerande fingrarna. Det område i hjärnan som tidigare styrde det amputerade långfingret togs alltså över av de andra fingrarna.

Detta kallas för hjärnplasticitet och ett extremt och helt fantastiskt exempel på det finns i följande film.


  • Comments(3)//www.psycoach.se/#post23