Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Vetenskapen

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Thu, November 05, 2009 22:30:54
Nu när man äntligen kommit på den briljanta idén att studera även den fungerande och positiva delen av det mänskliga psyket finns det förstås mycket att undersöka, uträtta och ta reda på. Spontant kan det kanske verka lite väl glättigt att studera sådant som lycka och välbefinnande men modern lyckoforskning levererar häpnadsväckande resultat.

Inom den positiva psykologin läggs stor vikt vid att påpeka att det faktiskt handlar om vetenskap, forskning och evidensbaserade studier. Det tittas ofta snett på självhjälpsrörelsen som "bara" grundar sig på erfarenhetsbaserade metoder ("det fungerade för mig, köp min bok och prova så funkar det nog för dej också!!") och karismatiska människor med lockande budskap och metoder som inte prövats enligt rådande normer för västerländsk vetenskap.

Givetvis är det viktigt att man äntligen forskar på vad som gör livet bra och självklart ska vi fortsätta med det och ta reda på så mycket vi bara kan, men jag skulle så gärna vilja att vi gjorde det med ett gott öga till självhjälpsrörelsen istället för ett ont. För som jag ser det är det ovetenskapliga en förutsättning och för det vetenskapliga. Allting som är vetenskap idag har en gång varit ovetenskapligt. Världen bestod av atomer även innan vi hade bevis för det. Meditation var en väl beprövad metod mot stress och sjukdom i tusentals år i andra delar av världen innan vi långt senare konstaterade i laboratorium att det fungerar. Akupunktur likaså. Varför är vi så besatta av vetenskap?

Med tanke på att gammal vetenskap hela tiden motbevisas av ny tycker jag att lite ödmjukhet vore på sin plats. Vad vi vet idag kan mycket väl vara strunt imorgon och det som skrämmer mig är att vi verkar ha tappat tron på vår egen upplevelse. Förr (och även nu i vissa delar av världen) gick kunskapen om livet och världen i arv mellan generationerna, helt utan provrör och facklitteratur. Nu vågar vi inte ens använda våra sinnen för att avgöra om mjölken är färsk utan läser de myndighetsgaranterade siffrorna på paketet istället... Vart tog självtilliten vägen?

Jag är fullt medveten om att man i professionella sammanhang måste vara restriktiv med metoder och inte kan erbjuda tjänster och botemedel hur som helst utan att ha belägg för dem. Men man måste också vara medveten om att positiv psykologi är en helt ny vetenskap och att vi ännu inte har kommit fram till så mycket. Men det kommer vi göra framöver och det innebär i nuläget att brist på vetenskapliga bevis för en metod inte alls är samma sak som brist på effekt. Jag är helt övertygad om att många av de metoder som står på självhjälpshyllan idag kommer vara vetenskapligt bevisade inom några år.

"Människor som bara tror på sådant de kan bevisa vetenskapligt eller se med egna ögon lever i en tillvaro begränsad av hur avancerad mätapparatur vi kan framställa."

Wayne Dyer

  • Comments(1)//www.psycoach.se/#post20