Cogito ergo sum
MedvetandetPosted by LinneaM Sat, October 10, 2009 15:06:56
Hur det mänskliga medvetandet fungerar är en stor vetenskaplig gåta. Trots att vi numera vet en hel del om hjärnan (i alla fall jämfört med tidigare) är det ett mysterium hur fysiska hjärnceller och elektriska impulser dem emellan kan framkalla något så abstrakt som en subjektiv upplevelse. Det går inte att hitta medvetandet genom att studera hjärnan och det är mot fysikens lagar att en fysisk hjärna skulle kunna framkalla något "icke-fysiskt" som ett medvetande.
Medvetandet är ju alldeles självklart såtillvida att alla människor konstant upplever det, men vetenskapligt har vi inte ens lyckats definiera vad det är, än mindre förklara hur det fungerar. Ett av de största vetenskapliga problemen är att medvetandet är just subjektivt, alltså upplevs ur ett förstapersonsperspektiv, medan vetenskapen alltid studerar fenomen objektivt från ett tredjepersonsperspektiv. Med rådande teknik och vetenskapliga regler går det inte att studera något annat medvetande än sitt eget och det duger inte i vetenskapliga sammahang.
Antingen måste vi få fram utrustning som objektivt kan studera andras medvetanden, eller ändra på det vetenskapliga kravet på objektivitet. Inget av detta verkar vara aktuellt så vi fortsätter leva i ovisshet, även om det numera forskas på området. Vetenskapen om medvetandet har bara funnits i ca 10-15 år eftersom det innan dess länge ansågs som flummigt och tabu både inom psykologi och neurovetenskap.
Däremot har man länge intresserat sig för medvetandet inom andra områden, som filosofi. Eftersom vi inte har några vetenskapliga svar om vad medvetandet är och består av eller hur det fungerar och är uppbyggt är det fritt fram att skapa egna teorier, vilket många har gjort.
Kanske är den mest kända teorin Rene Descartes (1596-1650) "cogito ergo sum"/"jag tänker alltså finns jag". Han valde att ifrågasätta allt, även det som vi tar för givet genom att ställa frågan vad kan vi veta med absolut säkerhet? Kan vi exempelvis lita på att världen vi ser och upplever existerar? Nej, inte enligt Descartes, för världen skulle ju kunna vara en illusion (allt känns ju verkligt utan att vara det när vi drömmer, varför skulle det vara skillnad när vi är vakna?). Genom att ifrågasätta allting kom han fram till att den enda vi med säkerhet kan veta existerar är vårt medvetande. Även om allting jag upplever är en illusion kan jag åtminstone vara säkert på att jag upplever illusionen, att jag är vid medvetande. I Decartes klassiska "cogito ergo sum" är betydelsen av cogito/tänka alltså vidgad så att innebörden snarare är "jag upplever alltså finns jag".
- Comments(0)//www.psycoach.se/#post14