Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Downshifting

VardagslyckaPosted by LinneaM Sat, September 19, 2009 23:05:14
Downshifting, eller att leva nerväxlat, är en motståndsrörelse till all den konsumtions- och statushets som råder i de flesta i-landssamhällen. Det går ut på att leva mer medvetet och i ett lugnare tempo med fokus på sådant som man verkligen värdesätter i livet.

I ekorrhjulet jobbar vi så hårt vi orkar för att kunna köpa en större bostad, plattare tv, tuffare bil, trendigare kläder... För att stå ut kämpar vi på lite extra för att få råd att resa bort från alltihop på semestern. Men när man behöver ta ledigt från sitt eget liv för att orka med det är det verkligen dags för förändring.

Hur skulle det då se ut om människor slutade konsumera? Ekvationen för samhällsekonomin anses idag ofta bygga på att människor konsumerar. Mer och mer ska vi köpa för att uppnå den eftertraktade tillväxten, annars ökar arbetslösheten eftersom minskad konsumtion leder till minskad produktion.

Det är sant. Men ekvationen håller åt andra hållet också.

Om människor prioriterade sin tid högre än sina saker skulle det innebära att man medvetet valde att konsumera mindre för kunna att arbeta (=producera) mindre. Att välja en enklare livsstil med mindre pengar och mer tid skulle för de allra flesta innebära mindre stress och mer lycka och det skulle dessutom leda till en betydligt mildare miljöpåverkan. Låt mig ge ett några exempel. När jag arbetar mindre har jag kanske inte råd med någon stor bil, men jag har å andra sidan tid att cykla eller åka buss. När jag arbetar mindre har jag tid att laga mina trasiga byxor istället för lägga pengar på att köpa nya. Jag har tid att laga bra mat istället för att köpa dyra halvfabrikat och snabbmat. Och så vidare.

En stor fördel med att leva nerväxlat är att man också har tid och ro till att uppmärksamma och njuta av de enkla sakerna i livet; årstidernas växlingar, glada barn, fika på balkongen, och sånt är ju värt betydligt mer än en platt-tv! Under sådana förutsättningar är det också avsevärt enklare att komma underfund med vad man vill ägna sin tid (=sitt liv) åt. Någon form av inkomst är förstås nödvändig för de allra flesta, och därmed också ett arbete, men när man lämnar ekorrhjulet kan ens värderingar förändras vilket gör att man vill byta arbetsplats och göra något som ligger närmare "vill" än "måste". Kanske måla, driva ett café, skriva en bok..? Men även de som trivs på sina krävande arbeten med högt tempo och "många bollar i luften" kan göra förändringar mot ett mer nerväxlat liv om de vill. Man kan till exempel välja att arbeta stenhårt fyra dagar i veckan istället för fem.

Är det inte lite galet att så många människor spenderar största delen av sin vakna tid på arbeten de inte gillar och ofta inte ens har valt utan bara fått? Det finns hur många jobb som helst, och de som inte redan finns kan man skapa (vilket vi gjort med de flesta jobben de senaste 50 åren). Trots det läser vi arbetsannonser, skickar iväg så många ansökningar som går och tar det jobb vi får, ofta utan att ens reflektera över förutsättningarna. Det är dags att välja hur vi vill leva!

För dig som vill läsa mer kan jag rekommendera böckerna "Växla ner" av Karin Lilja och "Lev enklare" av Giséla Linde.


  • Comments(1)//www.psycoach.se/#post12