Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Lyckoboost #19 Förlåtelse

30 x LyckoboostPosted by LinneaM Thu, September 22, 2011 08:35:01

Då och då råkar vi ut för personer eller situationer som på något sätt sårar eller kränker oss. Det är lätt att hålla fast vid den smärtan som ett ”straff” mot dem som gjort oss illa. Att släppa ilskan kan kännas som ett rättfärdigande av det som gjorts mot oss men den enda som påverkas av ilskan är vanligtvis du själv. Att förlåta är därför något du gör för din egen skull och inte för den som kränkt dig.

Studier har visat att människor som kan förlåta är lyckligare, friskare och lugnare än personer som håller fast vid sin ilska. Oförmåga att förlåta resulterar i grubblerier och hämndtankar medan förlåtelse gör det möjligt att gå vidare och är förknippat med mer positiva känslor och starkare självkänsla.

Men hur gör man? Förlåtelse är faktiskt en färdighet som går att öva upp. Det kräver dock lite vilja och ansträngning men det innebär också att belöningen är desto större. Ett sätt som visat sig vara väldigt effektivt är att skriva – men inte skicka – ett förlåtelsebrev. Skriv ner hur situationen kändes för dig och hur du önskat att personen agerat istället. Reflektera kring varför personen betedde sig så mot dig och avsluta brevet med att tydligt visa att du förlåter honom eller henne (i stil med ”jag förstår att du gjorde så gott du kunde och jag förlåter dig”).


"Att förlåta är att sluta hoppas på en bättre gårdag." Okänd

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post109